Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Доставка газу населенню: ціна відома

Доставка газу населенню: ціна відома

Наприкінці минулого року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни в типовий договір розподілу блакитного  палива та Кодекс газорозподільних систем. Відповідно до них з першого січня 2020-го споживачі отримуватимуть два окремі рахунки: один за використаний газ від постачальника, другий за його доставку від регіональної газової компанії. У АТ «Харківгаз» пояснили, як розраховуватиметься вартість надходження енергоносія до місця призначення.

Тож за основу розрахунку береться обсяг споживання газу для кожного окремого споживача за минулий газовий рік – із початку жовтня до кінця вересня. Цей індивідуальний об’єм використання палива розділяється на дванадцять частин та помножується на діючий тариф із доставки. У грудні 2019-го регулятор також переглянув ціну на розподіл газу для регіональної компанії. Вона збільшилася на 0,31 грн за один кубометр без ПДВ і нині становить­­­­­­­­­­­­­­ 1,236 грн за 1 куб. м із ПДВ (постанова НКРЕКП № 3044 від 24.12.2019).

Наприклад, торік  споживач використав одну тисячу кубічних метрів газу.  Місячна вартість  доставки в першому півріччі 2020-го  розраховуватиметься наступним чином: (1000/12)х 1,236 і складе 103 гривні на місяць із ПДВ.

Раніше ціна за надходження  газу зазначалась одним рядком в загальному рахунку, відтепер – окремою квитанцією. Згідно з умовами типового договору, споживач на підставі рахунку АТ «Харківгаз» зобов’язаний оплатити її до 20 числа місяця, в якому надаються послуги.

— Більшість клієнтів АТ «Харківгаз» використовують природний газ для опалення житла. Тому мали значне фінансове навантаження на сімейний бюджет в зимовий період. Тепер взимку, коли споживання газу помітно зростає, платіж за доставку газу не збільшуватиметься, як це було донедавна, — цитує пресслужба АТ «Харківгаз»  слова комерційного директора компанії Ірини Лістової.

Ощадливе використання газу впливатиме на вартість його доставки. Якщо обсяги споживання блакитного палива зменшаться, то в наступному газовому році споживач заплатить пропорційно менше за його надходження. Водночас, якщо власник помешкання вирішить відмовитися від використання енергоносія, він має право звернутися до АТ «Харківгаз» із  заявою про від’єднання від газових мереж.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page