Вторник , 19 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Сучасний метод обстеження судин відтепер доступний пацієнтам ЦРЛ

Сучасний метод обстеження судин відтепер доступний пацієнтам ЦРЛ

З початку січня в неврологічному відділенні КНП «Красноградська центральна районна лікарня» запрацював ультразвуковий апарат із функцією доплер. Він призначений для діагностики  судин голови, шиї та кінцівок.  За його допомогою медики можуть вчасно виявляти у хворих низку патологій, відтак призначати адекватне лікування і тактику ведення пацієнта. За роботою діагностичного обладнання спостерігала кореспондентка видання.

Любор Кесюр з пацієнтом під час доплерографії

— Завдяки апарату УЗД із доплер-режимом нині маємо можливість діагностувати чимало патологічних відхилень, зокрема,  аневризми, стенози або звуження судин, перевіряти кровотік у них  та виявляти наявність тромбів,  — розповіла завідувачка неврологічним відділенням районної лікарні Любов Кесюр, яка безпосередньо проводить обстеження. — Цей метод дослідження є абсолютно безпечним для пацієнтів, не потребує  від них додаткової підготовки та немає вікових обмежень.

За словами лікарки, основними показаннями для проведення подібної перевірки судин голови та шиї є сильний головний біль, особливо мігреноподібного характеру, запаморочення та втрата свідомості. Щодо кінцівок, то підставою для призначення процедури, може бути їхня набряклість і зміна кольору шкірних покривів. Наразі доплерографію можуть пройти лише стаціонарні хворі, які лікуються  в неврологічному та інших відділеннях районної лікарні. Доплер – портативний апарат, тож за необхідності провести обстеження можна пацієнтам, які не здатні самостійно пересуватися. Надалі розглядається можливість надання таких медичних послуг хворим на амбулаторному лікуванні.

Віра Горбович, в. о. директора КНП «Красноградська центральна районна лікарня»

— З першого квітня 2020-го року в Україні розпочнеться реформування вторинної ланки медичної допомоги. Відтак уже зараз ми намагаємося забезпечити сучасні умови для якісного обслуговування населення згідно з новими вимогами, — коментує виконуюча обов’язки директора КНП «Красноградська центральна районна лікарня» Віра Горбович. — Останніми роками за сприяння райдержадміністрації та районної ради для зміцнення матеріально-технічної бази місцевого закладу охорони здоров’я було закуплено чимало обладнання, доплер у тому числі. Кошти для придбання діагностичного апарату виділили бюджети району і Наталинської сільської ради.

Віра Горбович зауважила,  Національна служба здоров’я України затвердила  пакети медичних послуг, які фінансуватимуться державним коштом. Вони включають  надання необхідної допомоги пацієнтам із гострим порушенням мозкового кровообігу і передбачають як діагностику, так і лікування.  Тож без доплера не обійтися. Також розроблений маршрут допомоги хворим із діагнозом ішемічний інсульт. Він побудований на взаємодії фахівців екстреної медицини, районної лікарні та нейрохірургічного відділення обласної клінічної лікарні.

Щодо неврологічного відділення ЦРЛ, то окрім доплерографії,  амбулаторні та стаціонарні хворі можуть отримати тут й інші медичні послуги. Зокрема, пройти електроенцефалографію. Цей метод діагностики головного мозку дозволяє виявити, як судинні захворювання, так і грубу патологію центральної нервової системи – гематоми, пухлини тощо.

— Спектр послуг неврологічного відділення не обмежується тільки лікуванням, а також має необхідний ресурсний потенціал для реабілітації  пацієнтів після хвороби, — зазначила в. о. керівника районної лікарні.

Для того, аби відновити порушені чи втрачені функції організму хворого або активізувати його компенсаторні можливості працюють кабінети лікувальної фізкультури, масажу та рефлексотерапії. Вони оснащені всім необхідним. Медики пройшли відповідне навчання.  Для лікування больових синдромів використовуються альтернативні методи, у тому числі акупунктури.

— Удосконалення матеріально-технічної бази районної лікарні продовжиться, — зазначила Віра Горбович. — Наразі існує нагальна потреба у придбанні комп’ютерного томографа. Цей метод діагностики нині є першочерговим для візуалізації інсультів. Сподіваємося, що невдовзі цей апарат теж буде в арсеналі сучасного діагностичного обладнання ЦРЛ.

У кабінеті електроенцефалографії
Лікар Віктор Позняк проводить сеанс акупунктури
Лікар-рефлексотерапевт Святослав Прядко з пацієнткою під час занять у кабінеті лікувальної фізкультури

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page