Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / Як зареєструвати новонароджену дитину в період воєнного стану

Як зареєструвати новонароджену дитину в період воєнного стану

Начальниця Красноградського районного відділу ДРАЦС У Красноградському районі Харківської області Східного МУ МЮ (м. Харків) Оксана Болотова надала роз’яснення на це та інші питання читачів газети «Вісті Красноградщини».
Державна реєстрація народження дитини провадиться органами державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові. Це визначено в Законі України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року № 2398/VI.
Після повномасштабного вторгнення росії в Україну змінився порядок надання послуг. Зня батьків чи місця окрема, йдеться про повну екстериторіальність. Тобто зараз немає прив’язки до місця проживання батьків чи місця народження дитини.
Під час війни державна реєстрація народження проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням одного чи двох батьків , кого з родичів, друзів чи іншої довіреної особи.
Статтею 145 Сімейного кодексу України закріплено, що прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.
Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, прізвище і громадянство батька дитини зазначається за прізвищем і громадянством матері, а власне ім’я та по батькові — за вказівкою матері.
Підставами для державної реєстрації народження є медичний висновок про народження або медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о). Також для державної реєстрації необхідно надати паспорти батьків та свідоцтво про шлюб, у випадку якщо батьки перебувають у шлюбі.
Сімейний кодекс зобов’язує батьків зареєструвати народження дитини протягом місяця, але це не обмежує їхні права звернутись до відділу державної реєстрації і в пізніші строки. Відповідальність за порушення місячного терміну реєстрації в період війни не застосовується.

Про нас Касьянова Світлана

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page