Суббота , 27 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / У Краснограді відбулася акція до Всесвітнього дня хіджабу

У Краснограді відбулася акція до Всесвітнього дня хіджабу

Першого лютого жительки Красноградщини, які представляють Всеукраїнську асоціацію мусульманок України в Харківській області, зібралися на Центральній площі міста. Дівчата вручали перехожим кульки з логотипом Дня хіджабу, дарували квіти і пригощали солодощами. Принагідно розповідали про національний одяг, який носять жінки в мусульманському світі.

— Хіджаб — традиційне вбрання мусульманок. Воно символізує чистоту та скромність і передбачає, аби у жінки було закритим все тіло, окрім овалу обличчя,  долонь і ступней ніг, — розповіла одна з учасниць акції Сона Халілова. — Одягатися так означає для нас слідувати своїй  культурі. Власне це ми і хотіли пояснити цією акцією, а також ближче познайомити людей з нашими національними  звичаями та традиціями. Таке спілкування важливе для взаєморозуміння та взаємоповаги між людьми різних релігій і культур.

Всесвітній день хіджаба виник у 2013-му році з ініціативи американської студентки, уродженки Народної Республіки Бангладеш Назми Кхан. Дівчина стикалася з проявами неоднозначного ставлення у суспільстві до жінок у такому вбранні. Відтак започаткувала цю  просвітницьку акцію. Її ідея в тому, аби донести світу,  що носіння хіджабу немає жодного негативного підтексту. Це лише  прояв  поваги жінок-мусульманок до своїх національних звичаїв, їхній свідомий вибір та право одягатися так, як заведено в їхній традиції.

З моменту появи Всесвітній день хіджаба відзначається першого лютого й щороку об’єднує дедалі більше людей. В Україні подібні тематичні акції проводяться кілька років поспіль, натомість Красноградщина долучилася до них вперше.

— Раніше про хіджаб чула тільки побіжно, тепер знатиму в чому особливість такого жіночого одягу, — зауважила жителька Ясної Поляни Вікторія, з якою учасниці акції поспілкувалися на вулиці. — До речі, українки також залюбки покривають голову хусткою. Така традиція в нашій культурі стосується заміжніх дівчат. Це також елемент українського народного вбрання, який був своєрідною ознакою соціального статусу жінки.

Мусульманки Красноградщини кажуть, що надалі планують проведення подібних акцій, які сприятимуть кращому розумінню їхніх національних звичаїв. До слова, дівчата вільно спілкуються не тільки рідною турецькою, а й українською мовою.

Майже відразу після розміщення на сторінці газети «Вісті Красноградщини» в фейсбуці відео про акцію до Всесвітнього дня хіджаба  на Центральній площі Краснограда, публікація зібрала кілька негативних коментарів. Напевно, що такі активності справді необхідні. Толерантність у ставленні одне до одного нікому не завадить.

 

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page