Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Українці стали частіше хворіти на ботулізм

Українці стали частіше хворіти на ботулізм

Про це повідомляє районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області з посиланням на офіційну інформацію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Відтак за п’ять  перших місяців нинішнього року зафіксовано 40 випадків небезпечної хвороби. Недугу підхопили 46 осіб. Для трьох із них перебіг захворювання завершився летально.

Нерідко зараження відбувається під час вживання в їжу консервів. Тож фахівці нагадують основні симптоми ботулізму та рекомендують дотримуватися певних правил, аби уникнути інфекції.

Отже, ботулізм  ( від лат. Botulos  – ковбаса) – це токсикоінфекційна  хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання – Clostridium botulinum. Він  постійно існує в   ґрунті та утворює стійкі до фізичних і хімічних  факторів  спори. Вони  витримують  кип’ятіння  впродовж  п’яти  годин і гинуть лише  при  температурі 120°.

Зараження людини відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або спори збудника захворювання. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, “осідаючи” у різних відділах нервової системи.

Починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому. Хворого  турбують  нудота,  блювання, характерний біль у животі,  рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, майже добу.

Згодом з’являється неврологічна симптоматика. Порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Пацієнта турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Це пов’язано з паралічем очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, їх непокоїть відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність. Саме вона спричиняє летальні випадки  при ботулізмі.

Надати необхідну допомогу таким пацієнтам можуть лише у лікувальних закладах. Тож при найменшій підозрі на недугу, потрібно звертатися до лікарні.

Аби запобігти хвороби, важливо дотримуватися таких правил:

— ретельно мити овочі  і фрукти перед  початком консервації;

— видаляти частки  грунту з  усіх  продуктів;

— стерелізувати банки  перед  заготовкою домашньої  консервації  не  менше 10 хвилин, бляшані  кришки також  необхідно  кип’ятити 10 хвилин;

— рибні та м’ясні продукти повинні консервуватися виключно в свіжому вигляді;

— консервація перестиглих плодів неприпустима;

— при виготовленні в домашніх умовах м’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації;

— консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти;

— у жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

— не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками псування. Не пити компоти, що мають на поверхні темні плями. Не їсти гриби, які не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Красноградські медики отримали автівку швидкої медичної допомоги

Сьогодні Красноградському відділенню екстреної (невідкладної) медичної допомоги начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов передав …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page