Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Парламент ухвалив закон про продаж землі

Парламент ухвалив закон про продаж землі

Рішення було прийняте в другому читанні під час позачергової сесії Верховної Ради України в ніч із 30 на 31 березня. “За” проголосували 259 народних обранців. З них 206 голосами законопроєкт підтримали представники фракції “Слуга народу”. Ще 23 “так” сказали у фракції “Європейська солідарність” і 13 у “Голосі”. Дванадцять голосів на підтримку віддали в депутатській групі “Довіра” та п’ятеро позафракційних народних обранців.

Відтак з 1 липня 2021 року в Україні вводиться ринок землі, проте окремі його положення набудуть сили з 1 січня 2024 року. Прийняття  ЗУ  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»  було однією з ключових умов Міжнародного валютного фонду для надання чергового кредиту.

До 2024-го землю зможуть купувати тільки фізичні особи і не більше 100 га одному власнику.  З 2024-го такого права набудуть і юридичні особи. Максимальна площа землі для продажу в одні руки зросте до 10 000 гектар.

Закон передбачає низку обмежень. Зокрема, купівля земель сільськогосподарського призначення забороняється іноземцям. Дозволити подібне може лише відповідне рішення загальнонаціонального референдуму. Однак незалежно від ухвали голосування громадяни інших країн не зможуть купувати землю у  50-кілометровій зоні від державного кордону України. Навіть за умови проведення референдуму також забороняється купувати земельні ділянки юридичним особам, учасниками яких є представники держави-агресора. Подібна заборона розповсюджується і на фізичних осіб, до яких застосовуються санкції. Також заборонена приватизація державної землі та землі комунальної власності.

З ключовими положеннями ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» можна ознайомитися на офіційному сайті парламенту.

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page