Пятница , 19 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Місцева молодь долучилася до акції «Я — донор»

Місцева молодь долучилася до акції «Я — донор»

А разом із нею і заступник голови райдержадміністрації Олександр Машко.

Таку ідею запропонував Красноградський молодіжний центр. Її підтримав сектору молоді та спорту райдержадміністрації. До акції долучився і заступник голови РДА Олександр Машко. Вісімнадцятого жовтня разом з іншими учасниками він також здавав кров у відділенні трансфузіології центральної районної лікарні.

Перед початком процедури кореспондентка газети поспілкувалася з донорами- добровольцями. Ось що почула від них.

— Сьогодні мій перший досвід донорства, — розповіла двадцятирічна Наталія Карпенко. — Хвилювання не відчуваю, навпаки, радію. Може, цей мій крок допоможе врятувати чиєсь життя.

— Нині багато людей мають недуги, які постійно потребують переливання крові. Раніше я вже була тут, здавала її хворому родичеві, — поділилася Наталія Єніна. — Це зовсім не страшно.

— Раніше був постійним донором, але в останні роки не долучався до цієї важливої справи, — каже заступник голови райдержадміністрації Олександр Машко. — Прийшов підтримати дівчат у їхньому сміливому вчинку. Сподіваюся, що цим прикладом скористаються також їхні ровесники.

За словами лікаря-лаборанта відділення трансфузіології ЦРЛ Валентини Зубко, кров тут беруть раз на два тижні в п’ятницю, інколи, коли є потреба, то і щоп’ятниці. Найчастіше процедуру проходять рідні або знайомі пацієнтів. Хоча поділитися своєю кров’ю з хворими може будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років, яка немає для цього протипоказань. Це насамперед наявні інфекційні хвороби, диспансерний облік з хронічних недуг тощо. Перед і після проходження процедури необхідно дотримуватися певного протоколу. Ознайомитися з ним можна у фахівців відділення або на інформаційному стенді у приміщенні лікувального закладу. Після здачі крові донорові видається талон, за яким він може отримати сік і плитку шоколаду в місцевому кафе «Піца».

— Ми плануємо зробити таку акцію в місті традиційною, — розповіла директорка комунального закладу «Красноградський молодіжний центр»  Дар’я Савастюк. — Впровадження неформальної освіти, яка стосується актуальних питань сьогодення, — протидії проявам насильства, попередження захворювань на СНІД та інше є одним із напрямків нашої роботи. Тож двадцять четвертого жовтня на базі центру відбудеться мотиваційний захід для студентів старших курсів закладів вищої освіти Красноградщини та учнів професійного ліцею щодо популяризації донорства. Адже кров для спасіння хворих потрібна постійно. Сподіваємося, знайдемо ще добровольців. І вже першого листопада вони зможуть прийти до цього відділення.

Передбачається, що надалі акція «Я — донор» проводитиметься щорічно.

 

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page