Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Конкурс «Разом в майбутнє»: відповідальність посилено

Конкурс «Разом в майбутнє»: відповідальність посилено

Під час пленарного засідання Харківської обласної ради, 5 грудня, депутати ухвалили низку змін до Положення про порядок проведення конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад. Їхній перелік оприлюднив пресцентр облради.

— Мета нововведень — посилити відповідальність переможців конкурсу та громад до реалізації проєкту на всіх етапах, — цитує пресслужба слова голови обласної ради Сергія Чернова.

Згідно з новими правилами, відтепер перш ніж подати заявку на участь у конкурсі, цю пропозицію попередньо повинні розглянути депутати на сесії відповідної ради та визначити її доцільність. Тим самим гарантуватиметься співфінансування робіт із місцевих бюджетів. Відповідно до конкурсних вимог воно становить 45 % від загальної вартості проєкту.

Також, віднині реалізація мініпроєктів відбуватиметься на земельних ділянках, які знаходяться в комунальній власності територіальних громад. Те саме стосується будівель і споруд, використання яких передбачено проєктом. Учасниками ініціативи можуть бути багатоквартирні будинки, які перебувають у спільній власності мешканців такого житла. Роботи за проєктом виконуватимуться згідно з календарним планом, зазначеним у проєктній документації. Після завершення мініпроєкту конкурсанти подають технічному секретаріату конкурсного комітету підсумкові звіти відповідної форми. За результатами їхнього розгляду секретаріат узгоджує з учасником конкурсу дату відкриття об’єкта.

Під час виконання проєктів нерідко закупівлі здійснюються через електронну систему PROZORRO. Відтак іноді спостерігається здешевлення вартості робіт і послуг. Тож, якщо має місце така економія коштів, вони можуть бути спрямовані виключно на завершення мініпроєктів без зміни видів робіт. Для цього попередньо конкурсант повинен звернутися до комітету конкурсу та отримати його погодження.

Зміни у Положенні також передбачають відкликання коштів. Залишитися без фінансування переможці конкурсу можуть у разі зволікань із підготовкою документації та  реалізацією мініпроєктів. Зокрема, якщо упродовж двох місяців після визначення конкурсанта переможцем, він не приведе у відповідність документи, не укладе угоди, не оголосить  тендери і не забезпечить співфінансування з місцевого бюджету, кошти відкликають і перерозподілять на інші проєкти, які йдуть далі за рейтингом. Подібне передбачене, якщо упродовж такого самого  часу після отримання субвенції з обласного бюджету конкурсант не  розпочне  виконання проєкту  та касові видатки. Конкурсний комітет може ухвалити рішення про призупинення фінансування.

Нагадаємо, цьогоріч на території Красноградщини під егідою конкурсу «Разом в майбутнє» реалізували 12 мініпроєктів. Їхній сумарний кошторис склав понад три з половиною мільйони гривень.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page