Вторник , 23 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Збиральна компанія-2019: врожайність і якість зерна невисокі, ціна низька

Збиральна компанія-2019: врожайність і якість зерна невисокі, ціна низька

На початок цього тижня місцеві аграрії зібрали понад половину площ ранніх зернових. Середня урожайність — 39,3 центнера з гектара. Це значно менше, ніж очікувалося. Основною причиною низької віддачі ланів фахівці називають посушливу погоду. Детальніше про перебіг жнив на Красноградщині кореспонденту видання розповів начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Анатолій БЕРДНІК.

— Через затяжну посуху відбувся так званий запал зерна. Воно ще не сформувалося повноцінно, а рослини почали підсихати, — пояснив співрозмовник. — Таким чином цикл формування збіжжя скоротився. Тож замість очікуваних понад 50 ц/га маємо значно скромніший результат. Хоча за таких суворих умов дозрівання 39 ц/га — теж непогано.

За словами Анатолія Бердніка, на восьме липня озиму пшеницю скосили на половині площ із відведених під неї 8737 гектарів. Урожайність становить 42,1 центнера з гектара.

Ярий ячмінь вирощували на 1422 га, понад чверть із них уже зібрали (36,7 центнера з гектара).

Ще менше маємо гороху — лише 21,5 центнера з гектара. Його косовиця (1511 га) вже завершується.

Найвитривалішою до спеки та посухи культурою виявився озимий ячмінь. Під нього в районі відводили 1158 га — усі площі вже звільнено. Отримали 50,9 центнера з гектара.

Анатолій Берднік також звернув увагу на невисоку якість збіжжя. Зокрема, низький вміст клейковини в ньому — менше 18 відсотків. Таке зерно вважається фуражним, а не продовольчим. Майже 25 % його — дрібне та щупле. Це також наслідки тривалого бездощів’я.

Щодо темпів косовиці, то першими жнива завершили в ТОВ «Аграрник». Про це керівник підприємства Віктор Біляк повідомив управління АПР райдержадміністрації ще другого липня. На фінішну пряму також вийшли ПАОП «Промінь», ПАОП «Зоря» та декілька інших господарств. Зволікають зі збиранням ранніх зернових на Красноградщині лише у сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю (СТОВ) «Мрія». Відстрочку пояснюють тим, що працюють на площах ранніх зернових в інших районах.

— Загалом темпи цьогорічної збиральної компанії незадовільні, — зазначив Анатолій Берднік. — Комбайновий парк місцевих аграрних підприємств дозволяє провести косовицю за 8-10 днів. У нас вона стартувала ще 26 червня й досі триває. Крім того, пройшли дощі. Це також стримує косовицю хлібів.

Затримка вже коштувала аграріям втрати врожаю. Зокрема, потужний град знищив поле  гороху в одному з господарств. Негода спричинила шкоду й іншим культурам — кукурудзі та соняшнику. Були збої і з підготовкою до жнив. У окремих підприємствах вчасно не облаштували складські приміщення для приймання нового врожаю.

Невтішним є прогноз щодо валового показника зернових. Незважаючи на здорожчання матеріально-технічних ресурсів (палива, добрив, насіннєвого матеріалу, підвищення заробітної плати) закупівельні ціни на збіжжя тримаються на рівні минулого року. Це може негативно вплинути на економічний стан підприємств, позначитися на оплаті праці трударів, розрахунках за оренду землі тощо.

— Cередній показник заробітної плати аграріїв Красноградщини за перші п’ять місяців року є найвищим в області, а  саме, 10,3 тис. грн у місяць.  І керівники підприємств не налаштовані її знижувати, — наголосив Анатолій Берднік.

Однак не варто забувати, що від форс-мажорів ніхто не застрахований.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page