Пятница , 19 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Експрес-тести на Covid-19: коли їх застосовують

Експрес-тести на Covid-19: коли їх застосовують

Днями медичні заклади Красноградщини централізовано отримали тести для виявлення коронавірусної інфекції. Кому та в яких випадках їх використовуватимуть запитали у фахівців.

— Рішення про проведення експрес-тестування на коронавірус прийматиме виключно лікар. Для цього у пацієнта має бути відповідна клінична картина захворювання та епіданамнез, — говорить директорка КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району” Ганна Васенко.

Під кліничною картиною розуміють наявність у хворого підвищеної температури тіла, сухого кашлю та утрудненого дихання. Епіданамнез передбачає, що пацієнт нещодавно повернувся додому із іноземної країни,де є спалах Сovid-19, мав контакт із особами,у яких уже підтвердився цей діагноз. Оскільки зараз вірус поширюється в межах України, також враховуватиметься, чи відвідував він ближчим часом інші області рідної держави. Тільки тоді медики можуть поставити діагноз “підозрюваний на коронавірус” та провести тестування.

— Для експерс-діагностики на Сovid-19 у пацієнта забирають капілярну або венозну кров, — пояснює Ганна Васенко. — Цей метод використовують тоді, коли людина вже кілька днів хворіє та має відповідні ознаки. Точнішим за швидкий тест є висновок Полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). На відміну від експрес-аналізу його проводять виключно в спеціалізованих вірусологічних лабораторіях. Предметом дослідження є зразок слизу із носа йомовірного хворого. Паралельно з експрес-тестом у пацієнта роблять забір необхідного матеріалу, який направляють на перевірку лаборантам.

Фахівець зазначила, який метод лікування обрати пацієнту з підозрою на коронавірус також вирішує лікар. Хворим із легким перебігом недуги можуть порекомендувати амбулаторне лікування з обов’язковим дотриманням вимог самоізоляції. Госпіталізація насамперед показана людям, які попри можливу коронавірусну інфекцію мають серйозні хронічні захворювання. Пацієнтів середньо тяжкості та у тяжкому стані також терміново госпіталізуватимуть до інфекційних відділень обласних лікарень.

— Першу хвилю пацієнтів із коронавірусом прийматимуть заклади охорони здоров’я області, — зауважила лікарка. — У разі масового напливу пацієнтів підключаться інші.

Відносно поширення гострої респіраторно-вірусної інфекції, то за словами Ганни Васенко, нині на Красноградщині спостерігається зниження рівня захворюваностіна ГРВІ. На думку співрозмовниці, позитивну роль у цьому безумовно відіграв карантин.

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page