Четверг , 28 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Як їсти рибу та не підчепити хворобу

Як їсти рибу та не підчепити хворобу

Основні правила культури вживання в їжу мешканців водних глибин нагадують фахівці Держпродспоживслужби. Щоб не наражати свій організм на небезпеку, вони радять ретельно оглядати рибу під час купівлі. Якщо у неї на лусці видніються чорні плями та інші утворення – краще відмовитися від такої покупки.

До найнебезпечніших недугів, на які хворіє риба та після її вживання може заразитися людина, належить низка гельмінтозних захворювань. Збудниками таких хвороб є черви-паразити. У тілі господаря вони можуть жити тривалий час та бути причиною поганого самопочуття.  До них належать: опісторхоз, дифілоботріоз, клонорхоз, нанофнетоз, метагонимоз, анизакидоз, постодиплостомоз та інші.

Спричинити недомагання також здатні бактерії, зокрема, стафілококи чи сальмонели, або отруйні речовини, які можуть потрапити до організму любителя рибних наїдків разом зі стравою неналежної якості.

Не завжди хвороби водних тварин можна виявити за зовнішніми ознаками. Однак звести до мінімуму ризики такого ураження для себе цілком можливо. Тож спеціалісти рекомендують вживати в їжу лише ту рибу, яка пройшла ретельну термічну обробку, міцне засолення чи тривалу заморозку. При посолі  її треба томити в насиченому соляному розчині не менше двох тижнів, а при заморожуванні підтримувати низьку температуру (не вище 20 °С) кілька діб.

Відтак не радять їсти сиру або слабосолону, захоплюватися суші чи сушімі, строганиною, а також іншими подібними продуктами.

Одне з головних правил здоров’я полягає в тому, що купувати можна лише таку рибу, яка має відповідні документи щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Незалежно від того продається вона на ринку чи в магазині.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Красноградські медики отримали автівку швидкої медичної допомоги

Сьогодні Красноградському відділенню екстреної (невідкладної) медичної допомоги начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов передав …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page