Пятница , 29 Март 2024
На головну / ДОЗВІЛЛЯ / Культура / Красноградців запрошують до краєзнавчого музею на виставку Хреста

Красноградців запрошують до краєзнавчого музею на виставку Хреста

Відкриття експозиції відбудеться 31 жовтня о 15.00. Вперше виставка  Хреста Національного заповідника «Софія Київська»,  громадського історико – етнографічного ставрографічного Музею Хреста «Християнська спадщина нашої землі» побувала в Краснограді напередодні Великодня в квітні 2018-го року. Тоді містянам її представив колекціонер, археолог і етнограф Віктор Векленко. Унікальне зібрання отримало чимало схвальних відгуків краян.

Нагадаємо, свою колекцію натільних хрестів, які носили українці в давні часи, Віктор Векленко почав збирати ще на початку 2000-х. Поштовхом для цього стали археологічні розкопки Богородицької фортеці у м. Дніпрі. Під час них дослідники знаходили багато подібних артефактів. Сам музей був заснований у 2013-му році на свято Покрови на козацькому хуторі Галушківка в селі Гречане Петриківського району на Дніпропетровщині.

На момент презентації  експозиція налічувала  понад 4 тисячі натільних хрестів. З них у Краснограді було виставлено більше 1100. Експонати датовані XVII-XIX ст. і представляли двадцять областей України.

Невдовзі красноградці матимуть нагоду знову побачити незвичайну колекцію.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page