Пятница , 26 Апрель 2024
На головну / Uncategorized / Із початку осені грибами отруїлися троє жителів області

Із початку осені грибами отруїлися троє жителів області

У Головному управлінні Держпродспоживслужбі в Харківській області розповіли, як не отруїтися грибами.

Протягом вересня в  області зафіксували три випадки отруєння дикорослими грибами. А по Україні за цей період грибами отруїлися 24 людини — 13 дорослих та 11 дітей, двоє дітей померли. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

«На території України ростуть 2 тисячі видів грибів, при цьому їстівними вважаються щонайбільше 500. Гриби – цінний харчовий продукт, однак серед них багато таких, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді смерть. Зокрема бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Половини блідої поганки достатньо, щоб викликати отруєння, у понад 50% таких випадків отруєння призводять до смерті», — розповіли у ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Крім того, гриби вважаються важкою їжею, оскільки клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється. При отруєнні грибами вражаються шлунково-кишковий тракт людини, центральна нервова система, серцево-судинна система, печінка та нирки.

У ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендують не вживати дикорослі гриби, аби уникнути отруєння. Їх можна замінити штучно вирощеними грибами. Вживати гриби не рекомендується вагітним жінкам та жінкам у період грудного вигодовування, дітям до 12 років і літнім людям.

Також є наступні рекомендації:

  • не слід купувати гриби на стихійних ринках;
  • якщо ви не відмовилися від дикорослих грибів, то збирайте лише добре знайомі вам;
  • не збирайте занадто молоді або старі гриби, оскільки вони схожі на ті, що є отруйними;
  • не слід збирати гриби біля трас, промислових підприємств та забруднених територій;
  • не можна куштувати сирі гриби. Готувати гриби слід протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби потрібно щонайменше три рази, щоразу у свіжій підсоленій воді, не менше 30 хвилин;
  • зберігати страви з грибами в холодильнику слід в емальованому посуді не довше доби.

При ознаках отруєння необхідно негайно викликати швидку допомогу — 103. Серед таких ознак є нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, марення, галюцинації.

Поки чекатимете швидку, необхідно промити шлунок водою та пити потім багато води, підсоленої води або прохолодного чаю. Вживати алкоголь, будь-яку їжу, молочні або кисломолочні продукти не можна.

«Навіть якщо стан покращився, обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи та не відмовляйтеся від госпіталізації», — зазначили у ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Читайте в наступному номері

22 лютого 2024

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page