Вторник , 16 Июль 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / У неділю обиратимемо новий склад парламенту

У неділю обиратимемо новий склад парламенту

Хоча на виборчі дільниці ми прийдемо вже за два дні, 21 липня, у людей залишається чимало питань, пов’язаних із організацією волевиявлення. Спробуємо знайти відповіді на ті з них, які найчастіше виникають під час спілкування з читачами.

Де і коли? Усі громадяни, внесені до списків на позачергових виборах до парламенту, мали отримати іменні запрошення, в яких зазначається, на якій дільниці вони зможуть проголосувати за кандидатів у депутати. Зазвичай це ті ж ДВК, які організовувалися й на президентських виборах. Вони будуть відчинені для голосування із 08.00 до 20.00. Якщо ви не отримали запрошення, то все одно зможете взяти участь у виборах. На дільниці слід обов’язково приходити з паспортом.

За партію і її висуванця? Цього разу громадяни отримають два бюлетені. В одному буде перелік партій, які сформували списки кандидатів від своїх політсил. Зміст бюлетеня у багатомандатному виборчому окрузі — однаковий для всіх регіонів. За ним обиратиметься половина парламенту. Інший бюлетень сформований по одномандатних виборчих округах (ОВО). Його розмір залежатиме від кількості кандидатів, висунутих у конкретному окрузі. Дехто вважає, що громадяни мають голосувати за партію й обов’язково — за її висуванця в ОВО. Насправді це не так. Кожен із нас може обирати будь-кого зі списків партій і кандидатів — голоси по багатомандатному й одномандатному округах підраховуються окремо.

Чому в такій послідовності? Також людей цікавить, як визначалися номери, під якими партії і кандидати з’являться у виборчих бюлетенях. Вони висувають різні версії. Та насправді все просто. Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені. Усього на позачергових парламентських виборах у багатомандатному окрузі беруть участь 22 політичні партії. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатних виборчих округах зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена та по батькові зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів у народні депутати.

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page