Вторник , 16 Июль 2024
На головну / ДОЗВІЛЛЯ / Культура / Красноградців запрошують до краєзнавчого музею на виставку Хреста

Красноградців запрошують до краєзнавчого музею на виставку Хреста

Відкриття експозиції відбудеться 31 жовтня о 15.00. Вперше виставка  Хреста Національного заповідника «Софія Київська»,  громадського історико – етнографічного ставрографічного Музею Хреста «Християнська спадщина нашої землі» побувала в Краснограді напередодні Великодня в квітні 2018-го року. Тоді містянам її представив колекціонер, археолог і етнограф Віктор Векленко. Унікальне зібрання отримало чимало схвальних відгуків краян.

Нагадаємо, свою колекцію натільних хрестів, які носили українці в давні часи, Віктор Векленко почав збирати ще на початку 2000-х. Поштовхом для цього стали археологічні розкопки Богородицької фортеці у м. Дніпрі. Під час них дослідники знаходили багато подібних артефактів. Сам музей був заснований у 2013-му році на свято Покрови на козацькому хуторі Галушківка в селі Гречане Петриківського району на Дніпропетровщині.

На момент презентації  експозиція налічувала  понад 4 тисячі натільних хрестів. З них у Краснограді було виставлено більше 1100. Експонати датовані XVII-XIX ст. і представляли двадцять областей України.

Невдовзі красноградці матимуть нагоду знову побачити незвичайну колекцію.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Ще один рейс із Краснограда до Харкова

Із 12 квітня у пасажирів буде додаткова можливість дістатися до обласного центра. Запроваджується ще один …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page