Вторник , 16 Июль 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / З першого травня жителі Харкова та області платять за газ по різним тарифам

З першого травня жителі Харкова та області платять за газ по різним тарифам

Донедавна для споживачів регіону діяла однакова ціна – 8,55 грн за кубометр.

Наразі НАК «Нафтогаз України» встановив нові розцінки на блакитне паливо в травні-червні, за якими надаватиме газ регіональному постачальнику – ТОВ «Харківгаз Збут». Відтак у травні харків’яни за 1 кубометр платитимуть  7,88 грн, а мешканці Харківщини – 8, 42 грн. У червні оплата здійснюватиметься з розрахунку 8,26 грн та 8,80 грн за 1 куб. м  відповідно.  Додаткові роз’яснення з приводу кореспонденту видання надала фахівець компанії зі зв’язків із громадськістю та пресою  Ольга Клименко.

— До першого травня діяла постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на затвердження загального тарифу на транспортування газу. Він складався із суми вартості транспортування Укртрангазу та облгазу. У регіонах в кожного з цих транспортувальників був свій тариф, однак у сумі він був однаковим, — пояснила співрозмовниця. – Так, у Харкові вартість транспортування складалася з тарифу Укртрансгазу 463,60 грн за 1 тис. кубометрів плюс тариф Харківгазу 269, 10 грн. Разом – 732,70 грн за 1 тис. куб без ПДВ. У області тариф Укртрансгазу дорівнював 11,60 грн за 1 тис. куб, а Харківгазу – 721, 10 грн. У сумі ті самі – 732,70 грн за 1 тис. куб без ПДВ.

З першого травня НКРЕКП затвердила однаковий тариф Укртрансгазу для всіх регіонів – 157, 19 грн без ПДВ за 1 тис. кубометрів або 0,16 грн за  1 куб. Кінцева вартість блакитного палива для населення складається з оптової вартості палива Нафтогазу, тарифу на транспортування Уктрансгазу, тарифу на розподіл облгазу і торгової націнки регіонального постачальника 2,5 % від оптової ціни. Розмір тарифу облгазу залежить від протяжності розподільчих мереж, обладнання та споруд, розташованих на них в регіоні. Чим вони довші, тим ціна за їхнє обслуговування є більшою. Тарифи облгазів не переглядалися з 2016-го. У зв’язку зі зміною тарифу Укртрансгазу для жителів Харківщини ціна за транспортування збільшилася в 13 разів, а для харків’ян зменшилася втричі. Це вплинуло на остаточну цифру вартості газу для населення. Відтепер для кожного регіону вона буде різною.

Ольга Клименко також зауважила, що на підвищення ціни в червні на блакитне паливо для населення вплинуло збільшення Нафтогазом оптової вартості газу. У структурі тарифу для побутових споживачів вона складає майже 90%.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page