Пятница , 26 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / Мінімальний платіж за доставку газу: хто і скільки платить

Мінімальний платіж за доставку газу: хто і скільки платить

Розмір оплати залежить від наявного газового обладнання в приміщенні клієнта. Однак він  не може бути мешним, ніж мінімальні обсяги річної замовленої потужності з транспортування/розподілу блакитного палива, встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП/регулятор). Такі правила діють з першого січня нинішнього року для користувачів послуги, приєднаних до гахових мереж, — інформує пресслужба АТ «Харківгаз».

Отже, для споживачів, які користуються тільки газовою плитою мінімальний річний обсяг газу складає 39 м³ або 3,25 м³ на місяць.

За наявності в помешканні  газової плити і колонки —  126 м³/рік  або 10,5 м³ / 1 місяць. Якщо в оселі є опалювальний прилад, то — 314 м³/рік  або 26,167 м³ на місяць.

Ці величини застосовуються до клієнтів, які фактично споживають природний газ в обсязі меншому, ніж встановлений регулятором розмір мінімального обсягу річної замовленої потужності, або не споживають його зовсім.

Тож, якщо у споживача встановлена лише газова плита та він використав за минулий газовий рік від 0 до 39 м³ палива, то відповідно до вимог НКРЕКП, наразі розрахунок місячного розміру оплати за доставку газу для нього здійснюється так:

(39 м³ на рік/12 місяців)х 2,148 грн./ м³ = 6,98 грн. оплата на місяць з 01.02.2021р. Такий тариф затверджений НКРЕКП для АТ «Харківгаз».

Подібним чином розрахунок відбувається за двома іншими позиціями.

Водночас, у АТ «Харківгаз» зазначають, якщо клієнт не бажає користуватися природним газом та сплачувати за його доставку, йому необхідно звернутися до центрів обслуговування споживачів із заявою про від’єднання від газорозподільних мереж та розірвання договору розподілу блакитного палива з газовою компанією.

Ті, хто має намір продовжити користуватися послугою, можуть оплатити доставку газу до кінця року єдиним платежем.

За дванадцять місяців вартість послуги за мінімальні обсяги річної замовленої потужності складає:

— за наявності лише газової плити: 39 м³. на рік = 84,201 грн;

— за наявності газової плити і колонки: 126 м³ на рік = 272,034 грн;

— за наявності опалювального приладу: 314 м³ на рік = 677,926 гривень.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page