Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / У липні заплатимо за газ більше

У липні заплатимо за газ більше

АТ НАК «Нафтогаз України» на офіційному сайті компанії повідомив про зростання оптової ціни на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким блакитне паливо постачається в рамках спеціальних обов’язків (ПСО). Вартість енергоносія  у порівнянні з червнем 2020-го збільшилася на 7 % або на 16 копійок. Відтак у липні один кубометр газу коштуватиме 2,30 грн без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами.

Водночас у повідомленні зазначено, що з початку нинішнього року ціна ПСО знизилася на 51%, також у аналогічний період 2019-го газ коштував на 53% дорожче.

Цьогоріч ціни на головних європейських газових хабах почали зростати в останню декаду червня — на початку липня. Наразі досягли максимальних значень із середини травня. Стримуючими факторами для українських цін є значні запаси палива у вітчизняних сховищах та рекордний розрив між попитом і пропозицією. Зокрема на липень у ПСГ України накопичено понад 21 млрд куб. м газу, що на 42% вище, ніж торік.

Фахівці зазначають, що вартість блакитного палива традиційно зменшується у період низького попиту і зростає напередодні опалювального сезону. Однак у порівнянні з попередніми періодами ціна все одно  рекордно низька. За словами голови правління Нафтогазу Андрія Коболєва, уже зараз можна припустити, що обігрів житла у майбутньому холодному сезоні обійдеться споживачам на 20 – 30 % менше, ніж у 2019-му році.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page