Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / Супутникове телебачення закодують: що робити

Супутникове телебачення закодують: що робити

За минулий тиждень із таким запитанням до редакції видання звернулося багато читачів.

— Телевізор для нас — основне джерело інформації. Сигнал отримуємо через супутникову антену. Перспектива залишитися без ТБ справді бентежить. Підкажіть, як діяти далі, — приклад одного із багатьох зверенень, які кореспонденти часопису отримали телефоном чи в безпосередньому спілкуванні з відвідувачами.

Насамперед за роз’ясненнями звернулися до Харківської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

— Спутнікове ТБ нам не підпорядковується, — повідомив головний інженер підприємства Анатолій Марцин. — Відповідне рішення про кодування супутникового сигналу прийняла, напевне, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Тож пошукайте там.

На офіційному сайті регулятора окремої ухвали не знайшли. Проте з інтернет-джерел відомо, що раніше згадана Нацрада ухвалила зміни до ліцензії StarLightMedia про переведення супутникового мовлення в закодований формат. Ця медіа-група є однією з чотирьох, які підтримують кодування. Три інші — «1 + 1 media», «Медіа Група Україна» та  Inter Media Group. Отже, кодування торкнеться 23 телевійзійних каналів, які їм належать. Попередня дата, коли вони всі одночасно обмежать доступ до сигналу визначена. Це 20 січня наступного року.

Хочеш дивитися — плати

Усі канали, які підлягатимуть кодуванню, комерційні й виробляють дорогий розважальний контент. Територію мовлення визначає ліцензія. Якщо продукт їхнього виробництва можуть дивитися за межами цієї зони, це є порушенням авторських прав. Натомість телебачення — передусім бізнес. За видовища потрібно платити. Кодування супутникового сигналу — потреба ринку. Паралельно незакодованими залишаться низка інформаційних каналів, у тому числі UA: Перший.

Тюнер, ресивер, сеттопбокс

Це назви одного і того ж пристрою, за допомогою якого глядачі зможуть отримувати закодований сигнал. Його доведеться придбати. Рекомендовна вартість — близько 1100 гривень. Головна вимога — тюнер повинен мати маркування УТБ (українське телебачення). Решта — підробки. Невдовзі пристрій буде у продажу.

Де? У магазинах побутової техніки та електроніки.

Як підключити? Все просто — уставити два кабелі у відповідні отвори.

Як активізувати пристрій? В Україні є два офіційні провайдери супутникового ТБ — Viasat і XtraTV. Глядач мусить самостійно визначитися, клієнтом  якої з цих двох компаній він буде. Після покупки та підключення тюнера, необхідно зателефонувати одному з двох провайдерів і повідомити серійний номер приймального пристрою. Це означатиме, що ви стали їхнім абонентом. Потім необхідно обрати пакет каналів. Плата за перегляд здійснюватиметься щомісячною. Продавці контенту обіцяють, що вона буде помірною, в межах 100 гривень.

Відтак перегляд закодованих супутникових каналів нагадуватиме користування мобільним телефонним зв’язком. Заплатив — користуєшся. Ні — залишаєшся без послуги до моменту оплати.

Чи є альтернатива?

Безвихідних ситуацій не буває. Так само і у випадку із закодованим супутниковим ТБ. Майже на всій території України розповсюджене ефірне телемовлення. Так зване Т2. Його пакет налічує 32 канали, зокрема й популярні «1+1», «Інтер», «СТБ» , «Новий канал» та інші. Вони транслюються безкоштовно. Як запевнили кореспондентку видання у Харківській філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, безоплатно передаватимуться й надалі. Єдина умова — для перегляду теж потрібен спеціальний тюнер Т2. У більшості сучасних телевізорів 2015-2018 рр. випуску і новіших він уже вмонтований. Тож купувати його не доведеться.

Ще один запасний варіант — кабельне телебачення. Не влаштовує, тоді оберіть інтернет-ТБ. Дві останні пропозиції об’єднує те, що за перегляд теж доведеться платити щомісячно.

Насамкінець

Як свідчать розмови з представниками медіа-груп, котрі планують кодувати супутниковий сигнал, втратити глядача вони не бояться. Сподіваються, що бажання дивитися улюблені телепрограми згодом привчить українців платити за контент і відучить їх від «кардшарінгу». Це такий різновид телепіратсва, коли зловмисник отримує код і доступ до офіційного провайдера, заплативши за карточку, наприклад, 100 гривень, а потім створює інструмент її роздачі тисячам людей за певну суму. Водночас телевізійники визнають, що зробити це буде нелегко. Адже співвітчизники звикли до безкоштовного ТБ. Однак плата за перегляд — практика, яка давно застосовується в світі. Відтак поступово приживеться й в Україні.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page