Пятница , 19 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / Красноградці поклали квіти до Братських могил

Красноградці поклали квіти до Братських могил

Сьогодні в Україні відзначають 75-ту річницю визволення від нацистських окупантів.

Краяни зранку зібралися на меморіальному комплексі «Братські могили», аби вшанувати пам’ять полеглих у тій війні. Серед присутніх перші керівники району та міста, представники підприємств, організацій та установ, громадськість.   

Голос із гучномовця нагадує хронологію подій тих буремних років. Загальновідомо, що під час Другої світової війни, у лютому 1943-го, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні цього ж року залишили їх після німецького контрнаступу. Остаточне вигнання нацистських окупантів з України розпочалося тільки восени 1943 року. Тисяча дев’ятсот сорок четвертого було проведено низку операцій, внаслідок яких чотири Українські фронти розгромити угруповання німецьких військ «Південь» і групу «А», а також зайняли майже всю територію України і Крим.

Найбільш значущі наступальні операції цього періоду: Донбаська — з тринадцятого серпня по двадцять друге вересня 1943-го, Корсунь-Шевченківська — з 24 грудня 1943-го по 17 лютого 1944 року, Львівсько-Сандомирська — з 13 липня по 29 серпня 1944-го і заключна Східно-Карпатська операція, котру розпочато військами та з’єднаннями радянської армії з 8 вересня цього ж року. Це призвело до остаточного звільнення та вигнання нацистських загарбників з території України 28 жовтня 1944 року.

За приблизними підрахунками у ті роки загинуло майже дев’ять мільйонів українців. А якщо взяти до уваги тих, кого вивезли в Німеччину, і тих, хто пропав безвісти, то населення України скоротилося на тринадцять мільйонів. Давно це було. Але досі вдячні співвітчизники зберігають пам’ять про воїнів, які визволяли українську землю від окупантів, про тих, хто трудився в тилу, про солдатських вдов і матерів, про дітей війни.

Хвилиною мовчання вшанували земляки пам’ять загиблих за визволення України і Красноградщини. Далі учасники ранкового зібрання поклали квіти до Братських могил.          

Нагадаємо, що офіційно День визволення України від нацистських загарбників почали відзначали 2009 року.

Про нас Касьянова Світлана

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page