Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / Житлово-комунальні послуги: скільки і за що платимо

Житлово-комунальні послуги: скільки і за що платимо

Із шостого травня управителем багатоквартирних будинків у Краснограді за результатами відповідного конкурсу, оголошеного міською радою, стало житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство. Під його опікою перебувають 137 багатоповерхівок, розташованих, як у районному центрі, так і в Дослідному та Піщанці. Для кожного будинку було розраховано нові ціни на послуги. Споживачі помітили, що вони зросли.

До редакції газети звернулося багато людей із проханням роз’яснити причини здорожчання. Найпопулярніші запитання, які турбують громадян, кореспондент видання переадресувала директору ЖРЕП Олексію Крятову. Все, про що дізналися в тій розмові, читайте у цій публікації.

Чи змінилась кількість послуг?

— Ні. Згідно з переліком послуг наші працівники мають чотири рази на тиждень прибирати прибудинкові території і тричі — сходові клітини. Постійно здійснюється технічне обслуговування систем електропостачання та електрообладнання і внутрішньо будинкових мереж, освітлення місць загального користування. Раз на рік облуговуватимуться димові та вентиляційні канали, а щоп’ять років — ремонтуватимуться під’їзди і сходові клітини. Покрівлі лагодитимуться згідно з планом підприємства.

Як формувалася вартість послуг і чому вона збільшилася?

— Вісімдесят п’ять відсотків у калькуляції послуг становить заробітна плата, 60% — податки. Винагорода управителя складається із заробітної плати адмінперсоналу та утримання приміщення ЖРЕП. Через підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, вартості енергоносіів і запчастин відповідно зросла і ціна на обслуговування.

Попередні тарифи були економічно необгрунтованими. У першому кварталі поточного року підприємство отримало 300 тис. грн збитків. Днями ЖРЕП оштрафували в судовому порядку за несвоєчасну виплату заробітної плати. На початок червня з робітниками розрахувалися лише за березень.

Чому вартість однакових послуг для кожного будинку різна?

— Згідно з пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 тариф і раніше обраховувався для кожного об’єкта житлового фонду окремо. На кінцеву вартість послуг впливає обсяг інженерних мереж. Зокрема, їхня протяжність, кількість елеваторних вузлів на вході системи теплопостачання у багатоповерхівку тощо. У кожного будинку вона різна, тому і вартість послуг  не однакова. Наприклад, у буд. № 19-а на мікрорайоні 3 чотири елеваторні вузли, а в інших — один або два.

Різниться вартість обслуговування ліфтів. Ціна послуги залежить від площі квартир. Чим вона більша, тим громадяни платять менше. Адже витрати на обслуговування діляться на загальну площу помешкань. У Краснограді лише чотири багатоповерхівки обладнані підйомниками, але два з них мають по три секції з ліфтами. Односекційні буд. № 70 та № 88 на вул. Полтавській, трисекційні — буд. № 31 та 22 на мікрорайоні 3. Найбільша площа квартир у буд № 22 на мікрорайоні 3, тому за ліфт вони платять найменше — 1,45 грн за квадратний метр. Найменша — у буд. на вул. Полтавський, 88 (супермаркет «Посад»). Тут обслуговування підйомника обходиться у 3,35 грн за квадратний метр. Загалом цей будинок через невеликий обсяг помешкань є найдорожим у обслуговуванні. За квадратний метр жителі висотки віддають підприємству 9 гривень.

Що робити, якщо жителі багатоповерхівок не згодні з калькуляцією послуг і відмовляться платити?

— Згідно з новим законом «Про житлово-комунальні послуги» була введена послуга з управління багатоквартирним будинком. Міська рада оголосила конкурс на управителя. У ньому взяв участь ЖРЕП. Інших претендентів не було. До конкурсної пропозиції входила і вартість послуг. Отже, вона чинна. Між комунальним підприємством і органом місцевого самоврядування, на території якого знаходяться будинки, по кожному з них була укладена колективна угода, згідно з якою ми працюємо.

Якщо громадяни не згодні обслуговуватися у ЖРЕП, вони мають на вибір ще дві форми управління своїм спільним житлом — загальні збори та об’єднання співласників багатоквартирного житла. Тож згодом зможуть самостійно обирати виконавця послуг.

Для цього жителям необхідно провести загальні збори за участю власників щонайменше 75% площ квартир та обрати одну з цих форм управління. Потім цим складом зібратися повторно, запросити представників ЖРЕП і міської ради та проголосувати за розірвання угоди з управителем.

Щодо боргів, то згідно з названим законом, при недоотриманні управителем 20% місячної оплати за послуги ЖКГ, їхнє надання обмежуються, а при 50% заборгованості — узагалі припиняється. Також тим громадянам, які не платять за обслуговування понад один місяць, припиняється нарахування субсидії.

Водночас чинне законодавство посилює контроль за якістю надання послуг. Жителі багатоповерхівок можуть контролювати використання коштів на обслуговування. У разі неякісного виконання управителем своїх зобов’язань, вони мають право відмовитися від оплати. Для цього попередньо складається акт, який підтверджує недоліки в роботі комунальників.

Олексій Крятов зауважив, що до початку дії нового закону за більшістю багатоповерхівок тягнуться чималі борги. Приміром, буд. № 31 на мікрорайоні 3 (супермаркет «Брусничка») заборгував підприємству 90650,34 гривні. Такі приклади непоодинокі. Формально всім висоткам-боржникам необхідно припинити надання послуг до сплати заборгованості. Однак у своїй роботі комунальники виходять з інтересів споживачів. Вони також сподіваються на їхнє розуміння та співрацю в сучасних умовах, які регламентуються чинним законодавством.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page