Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Доставка блакитного палива споживачам коштуватиме дорожче

Доставка блакитного палива споживачам коштуватиме дорожче

У жовтні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила новий підхід оплати послуг доставки газу та розглянула проєкт оновленого тарифу на розподіл, — повідомила пресслужба АТ «Харківгаз».

Він почне діяти після підписання НКРЕКП ухваленого проєкту постанови.  Вартість послуг  залежатиме від обсягу палива використаного споживачем за попередній рік. Вона сплачуватиметься рівними частинами впродовж року.

Відтак середній платіж за доставку газу для мешканців Харківської області становитиме близько 116 гривень на місяць. Ці кошти спрямовуватимуть на підтримку поточної роботи мереж, екстрений ремонт газопроводів, модернізацію газорозподільної системи, роботу аварійно-диспетчерської служби, встановлення, заміну, повірку лічильників, сервіси для клієнтів і податки, — поінформували в компанії. 

Зараз споживачі в середньому платять 58 гривень на місяць. Нині вартість послуг з доставки газу дорівнює 0,72 коп. за м. куб. У проєкті  постанови НКРЕКП вона складає 1,48 за куб. м.

У АТ «Харківгаз» обіцяють, що перегляд регулятором тарифу дозволить виконувати населенню безкоштовну заміну непридатних лічильників газу. Для встановлення нових приладів обліку в помешканнях громадян замість тих, що використали свій ресурс,  передбачено 15,4 мільйонів гривень на рік. У чинному  тарифі така стаття витрат відсутня. 

Також втричі зросте розмір інвестицій у надійність та безперебійність доставок газу споживачам. На Харківщині налічується сімнадцять тисяч кілометрів розподільних газопроводів, якими паливо надходить в оселі клієнтів компанії. З них 1,5 тис. км вже замортизовані та потребують заміни. Нинішній  тариф дозволяє інвестувати в газорозподільну систему лише 55 гривень на один кілометр мереж в місяць. Це  в десять раз менше реальної потреби в інвестиціях.

Додаткові кошти спрямують і на безпеку споживачів газу та роботу аварійно-диспетчерської служби. Для своєчасного і оперативного виконання необхідних робіт у новому тарифі передбачено зростання витрат на пальне, ремонти та матеріали на 33%.

Упродовж останніх п’яти років необґрунтований тариф на розподіл, встановлений НКРЕКП для АТ «Харківгаз», спричинив збитки майже 2 мільярди гривень, — констатують у компанії. Це з урахуванням коштів для розрахунків АТ «Укртрансгаз» із НАК «Нафтогаз України». У травні 2019-го шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив протиправність бездіяльності НКРЕКП із перегляду тарифу на розподіл газу для АТ «Харківгаз» і зобов’язав регулятора встановити економічно-обгрунтований тариф та компенсувати збитки.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page