Четверг , 25 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Берестова позеленіла Містяни непокояться: можна купатися чи ні

Берестова позеленіла Містяни непокояться: можна купатися чи ні

Уздовж берега ріка вщент крита густою зеленою масою з ознаками «бродіння», — неприємний запах, бульбашки на поверхні тощо. Промовисті світлини небайдужі жителі міста розмістили в соціальних мережах. До редакції часопису із запитанням про безпеку водойми зателефонувало кілька красноградців. Їхні звернення кореспондент видання переадресувала в. о. завідувача Красноградської міжрайонної філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксані Співак.

— Згідно з планом моніторингу довкілля, вода перевіряється кожні два тижні.  Аналізи від першого липня нинішнього року не виявили в ній небезпечних мікроорганізмів та хімічних сполук, тож вона була придатна до купання, — пояснила фахівець. — Чергові проби в межах міської зони відпочинку були взяті сьогодні, 15 липня.

За словами Оксани Співак, річкова вода досліджуватиметься на загальне мікробне число, індекс лактозопозитивних кишкових паличок та хімічні показники. Підсумок досліджень  стане відомим у найближчі п’ять днів.

Доти краще утриматися від водних процедур у місцевій річці.

Щодо позеленіння води, фахівець зауважила, що за всіма ознаками її спричинили синьо-зелені водорості. Дослідження таких мікроорганізмів  лабораторією не проводяться. Однак відомо, що вони поширені в стоячій воді або водоймах із повільною течією.  Їхнє цвітіння припадає на теплу пору року і спостерігається зараз. Для людей синьо-зелені водорості не становлять загрози. Лише інколи  можуть викликати алергічні реакції на шкірі. Зате великої шкоди здатні завдати річковим мешканцям. Продукти розпаду водоростей виділяють вуглекислий газ і провокують нестачу кисню. Нерідко це призводить до масової загибелі риби.

Фото з соціальної мережі Facebook

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page