Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Район / Тарифи на теплопостачання для населення не підвищуватимуть

Тарифи на теплопостачання для населення не підвищуватимуть

Таке рішення ухвалили депутати Красноградської районної ради під час позачергової сесії третього березня.

Вартість блакитного палива є одним із основних критеріїв формування тарифу на послугу теплопостачання. У січні ціна на газ для підприємств, які виробляють теплову енергію,  зросла. У зв’язку з цим передбачалося зробити коригування частини тарифу, в якій відбулися цінові зміни. Для побутових споживачів це означало збільшення в оплаті тепла на 14,5 %. Про намір темпломережі скоригувати вартість послуги ми повідомляли в номері «Вістей Красноградщини» від 12 лютого. Та згодом у лютому ціна на паливо   знизилася на сім відсотків. Крім того, опалювальний сезон завершується. Відтак споживання тепла іде на спад. Такі передумови дозволили наразі залишити вартість послуги з централізованого обігріву житлового фонду незмінним.

Однак критична ситуація щодо подальшого сталого функціонування Красноградського підприємства теплових мереж залишається. На перше березня побутові споживачі заборгували ПТМ 14 358 457 гривень. Також на підприємстві мають понад 4 мільйони гривень боргу перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ з урахуванням пені за несплату цих рахунків. Заборгованість сформувалася у попередні опалювальні сезони і тягнеться ще з 2015/2016 років. Недоїмка виникла через  несвоєчасність розрахунків населення за тепло. Водночас держава не відшкодовувала підприємству різницю в тарифах. Як наслідок, підприємству забракло коштів оплатити рахунки. У ході сесії ухвалили рішення надати дозвіл ПТМ на укладання договору з НАК «Нафтогазом» про реструктуризацію заборгованості за спожитий газ без частки пені у сумі понад 2,3 млн. гривень. Гарантом виконання цих зобов’язань виступає Красноградська районна рада.

Послугами тепломережі користуються жителі Красноградської міської та Наталинської сільської територіальних громад. У ході сесії озвучили, що  для підтримки діяльності ПТМ з бюджетів цих громад, а також районної скарбниці  виділять один мільйон гривень незворотної допомоги. Такий крок дає тільки тимчасову відстрочку, але не вирішує проблему по суті. Адже прогнозований борг ПТМ перед Нафтогазом на кінець нинішнього опалювального сезону може сягнути 5-6 млн. гривень.

Керівництво підприємства підготувало звернення до користувачів послуги теплопостачання, в якому закликає населення сплачувати рахунки.  На період карантину та упродовж місяця після його завершення штрафні санкції до боржників не застосовуються, але згодом до цієї практики знову повернуться, — нагадують тепловики. Заборгованість можна сплатити частинами. Для оформлення реструктуризації боргу необхідно звертатися у відділ теплозбуту ПТМ.

Детальніше про перебіг пленарного засідання районної ради та повний текст звернення керівництва тепломережі до споживачів послуги читайте в наступному номері газети «Вісті Красноградщини». 

 

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page