Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Сьогодні — День Конституції України

Сьогодні — День Конституції України

Основному закону нашої країни виповнюється 26 років.

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилині Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. До цього в нашій країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами. Прийняттю Конституції передував Конституційний договір між парламентом та президентом України Леонідом Кучмою, підписаний 8 червня 1995 року.

Закон № 254/96-ВР, який анулював попередню, ще радянську, Конституцію та Конституційний договір, було підписано в урочистій обстановці у середині липня 1996 року. Відповідно до рішення Конституційного суду, Конституція набула чинності з моменту, коли було оголошено результати голосування.

За Основний закон проголосували 315 депутатів. Він гарантував право приватної власності, затверджував державну символіку, статус української мови як державної, а Крим визнавався автономною республікою у складі України.

Наразі Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії. У 2014 році країна-агресор окупувала Крим, а створені та контрольовані нею угруповання «ЛНР» та «ДНР» — частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення РФ, внаслідок якого під окупацію ворога потрапили й інші населені пункти нашої країни. Збройні сили України продовжують захищати територію нашої країни, завдаючи ворогові втрат та звільняючи міста та селища від окупантів.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page