Пятница , 29 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Наталинський ліцей поділився результатами опитування учнів про нове меню

Наталинський ліцей поділився результатами опитування учнів про нове меню

Упродовж одного навчального тижня 31 січня – 04 лютого вихованцям  2-4-х класів запропонували оцінити сніданки у шкільній їдальні. Страви були приготовлені згідно з оновленими технологічними картами, що діють із 01 січня 2022 року на підставі реформи харчування в організованих дитячих колективах.

— Резонанс, який викликала ця тема в суспільстві, спонукала нас провести цей експеримент, — розповідає директорка Наталинського ліцею Олена Гаврилова. – Оскільки учні 5-11 класів на цей момент навчалися дистанційно, вирішили опитати молодших школярів. Голосування відбувалося за допомогою пластикових капсул із-під «Кіндер-сюрпризів». Їх розмістили на окремій тарілці на кожному столі, де снідають діти, за кількістю школярів. На виході з їдальні поставили дві ємності із зображеннями «Усміхненої грушки» та «Неусміхненого яблучка». Якщо дитині сподобалася їжа, вона опускала капсулу до «Груші», якщо не сподобалася – до «Яблука». Також усно запитували хлопців і дівчат, що саме для них здалося смачним/несмачним.

Середня вартість сніданків, які пропонували школярам, склала 22, 67 гривень. Після підрахунку голосів прийшли до висновку, що 75 % дітей їжа сподобалася, 22 % — не сподобалася та 2, 4 % утрималися від голосування. До переліку несмачних наїдків потрапили молоко, салат зі свіжого буряку, чай, хліб та деякі види каш.

— Новації у меню стосуються насамперед зменшення рівня цукру, солі та жиру у стравах. Наразі дотримуємося всіх рекомендації, викладених у Постанові Кабміну № 305 від 24.03.2021 р. щодо норм і Порядку організації харчування в закладах освіти, намагаємося не виходити за рамки цінової пропозиції, водночас витримати вимоги щодо збалансованості та калорійності страв, —  говорить Олена Гаврилова. – Розуміємо, що багатьом дітям необхідно звикнути до оновленого раціону. А ми повинні їм у цьому допомогти. Для цього важливо вивчити смаки. Таким чином зможемо виробити оптимальне меню.

Вихованці молодшої школи снідають за державні кошти. Натомість учні 5-11 класів   харчуються коштом батьків. У новому меню головний акцент зроблено на якість продуктів харчування. Тому вартість шкільних обідів дещо зросла. У середньому на день для школярів цієї вікової категорії обід  коштуватиме близько 30 гривень. Після відновлення навчання у звичайному режимі у Наталинському ліцеї налаштовані вивчити смакові уподобання учнів решти класів.

До теми

Поки у Наталинському ліцеї тривало опитування про нове меню, на сторінці закладу освіти у фейсбуці щодня оприлюднювали фотографії страв, які подавали дітям. Зауважимо, що вони мали дуже апетитний вигляд. Принаймні у дорослих виникало бажання їх спробувати.

Фото з архіву  Наталинського ліцею

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page