Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Надзвичайні події / Відкривай гаманець ширше: красноградців штрафують за спалення сухого листя

Відкривай гаманець ширше: красноградців штрафують за спалення сухого листя

З першого березня нинішнього року набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення  щодо посилення пожежної безпеки. Відтак, згідно зі статею 77-1 КУпАП, суттєво збільшився розмір стягнень із громадян та посадових осіб за випалювання сухої рослинності або її залишків. Кількох жителів Красноградщини вже оштрафували на суму від трьох до шести тисяч гривень за недотримання відповідних вимог законодавства, — повідомили в Красноградському районному відділі Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Харківській області.

— На Харківщині розпочався пожежонебезпечний період. Щодня в екосистемах трапляється чимало пожеж, спричинених необережним поводженням із вогнем, у тому числі навмисним підпалом сухостою. Попри численні попередження про заборону спалювання опалого листя жителі населених пунктів продовжують це робити. Працівники нашої служби постійно проводять рейди обстеження територій на предмет подібних правопорушень. Нині вже складені чотири постанови про накладання на порушників адміністративного стягнення, — розповів провідний інспектор райвідділу ГУ ДСНС Руслан Малюк. — На суму від трьох тисяч гривень оштафували двох власників приватних домоволодінь у Наталинській громаді. Також двох жителів Красноградської міської ради зобов’язали сплатити штраф від шести тисяч гривень. Громадяни не реагували на вимогу  рятувальників загасити купи з листовим опадом. Тож за свої протиправні дії заплатять подвійну ціну.

Процес спалення сухої трави та листя супроводжується їдким димом, який можна відчути та побачити здалеку. За словами Руслана Малюка, саме він і є для надзвичайників орієнтиром під час оглядових рейдів територій населених пунктів  на предмет виявлення правопорушень. Якщо на момент фіксації такого факту, господарів помешкання немає вдома,  з’ясувати особу палія пожежникам допомагають правоохоронці. Отже, від адміністративної відповідальності не сховатися. Це стосується не тільки пересічних громадян, а і посадових осіб. Для останніх законодавством передбачені штрафи від 10710 до 30600 гривень.

— Рейди з обстеження територій на Красноградщині проводяться регулярно і триватимуть надалі, — зауважив Руслан Малюк. — Водночас наші фахівці постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу. Днями вчергове спілкувалися з жителями на вулицях Краснограда. Йшлося про дотримання правил пожежної безпеки в побуті, заборону спалювання сухої трави, стерні та поживних залишків. Таким чином працюємо на попередження пожеж в житловому секторі. Кожному співрозмовнику вручили пам’ятки з вимогами пожежної безпеки та поведінки у разі виникнення загоряння. Ми зацікавлені в тому, аби вплинути на поведінку громадян у сфері протипожежного захисту превентивними методами. В іншому випадку порушникам доведеться сплатити великий штраф.

Насправді ціна за спалення сухостою та листового опаду може бути значно вищою, ніж адміністративне стягнення. Адже  такі дії можуть спричинити пожежі з тяжкими наслідками, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та інші споруди, розташовані поруч, руйнування родючого шару ґрунту, загибель людей і тварин. Натомість є безпечний шлях утилізації таких відходів. Для цього можна облаштувати компостну яму, а згодом використовувати перегній із неї для збагачення грунту поживними речовинами на присадибній ділянці.

Для вивезення органічних відходів можна скористатися послугами Красноградського комбінату комунальних підприємств. Також щороку, навесні та восени, за усталеним графіком комунальники проводять безкоштовну акцію з вивезення сухого листя з приватного сектора. Для цього варто не полінуватися та зазделегідь зібрати опад у мішки. Такий рейд відбудеться в місті 17-18 квітня. Ознайомитися з маршрутом і розкладом руху комунальної техніки можна тут.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page