Вторник , 23 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Вчені виростили важливу частину серця у лабораторії, і вона б’ється

Вчені виростили важливу частину серця у лабораторії, і вона б’ється

Вченим вдалося виростити в лабораторії крихітну, але працюючу модель шлуночка серця людини. Як повідомляє Science Alert, це важливий крок на шляху розробки нових ліків та методів лікування, а також вивчення процесу розвитку хвороб серця.

Завдяки новій моделі вчені зможуть отримати більш точну та етичну альтернативу існуючим методам.

Вчені з Університету Торонто та Монреальського університету створили невелику посудину, на дні якої б’ється та перекачує рідину камера серця людського ембріона. Завдяки цьому вчені можуть виміряти об’єм рідини, яка викидається, коли шлуночок скорочується, а також тиск цієї рідини.

Існує лише кілька способів, які дозволяють досліджувати, як хворе чи здорове серце перекачує кров. Органи, які були видалені під час розтину, дозволяють роздивитися будову серця без динаміки. Культури тканин можуть пролити світло на біохімічну функціональність, але вони не повністю охоплюють гідравліку тривимірної пульсуючої маси.

Дослідження на серцях тварин неетичні. У ході нового дослідження вчені виростили крихітний орган, використовуючи суміш біологічних і синтетичних матеріалів. Самі клітини були отримані з серцево-судинних тканин молодих щурів, а потім вирощені на шарі каркасу, надрукованого з полімеру з канавками для спрямування росту тканини.

Ця плоска сітка змусила структуру імітувати розташування волокон серцевого м’яза лівого шлуночка людини — громіздкої кінцевої камери, з якої кров викидається в аорту одним сильним стиском.

Для того, щоб перетворити структуру на подобу пульсуючої камери, команда використала конусоподібний стрижень, який вони назвали дорном. Для того, щоб модель шлуночка почала битися, була потрібна серія невеликих електричних ударів.

Внутрішній діаметр шлуночка складає всього 0,5 мм, він здатний виштовхувати рідину при тиску всього 5% від тиску дорослого серця людини. Але все ж таки він є демонстрацією того, що метод вчених працює, і надалі його можна використовувати для вирощування великих моделей серця людини.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page