Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Вересень на порозі: яка погода буде восени в Україні

Вересень на порозі: яка погода буде восени в Україні

За прогнозом синоптиків, перша половина осені буде теплою.
Цього року в Україні на початку осені очікується тепла погода, але друга половина сезону буде зі снігом та холодами. Про це розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух, пише «24 канал».
Кліматологиня наголосила, що загалом погоду на планеті формують масштабні процеси, які спостерігаються в океані й атмосфері. Особливе місце серед цих процесів посідає південне коливання в екваторіальній зоні Тихого океану. Ця область океану змінює теплу та холодну фази кожні один-три роки. Холодну фазу називають Ла-Нінья, а теплу – Ель-Ніньйо.
Балабух зазначила, що вже три роки планета перебуває у фазі Ла-Нінья, а це – рідкісне явище. Водночас світові прогностичні центри показують, що умови Ла-Нінья в цьому році переважатимуть на планеті восени та взимку. Послабитися ця фаза може лише на початку наступного року, а Ель-Ніньйо розвинеться ще пізніше.
«Ла-Нінья сприятиме формуванню зони високого тиску, яка простягатиметься від Північної Атлантики над територією України. Погоду також формуватиме область високого тиску, особливо у західних, північних, центральних та південних областях», – сказала вона.
За прогнозом кліматологині, на більшості території України осінь очікується тепла й посушлива. Середня температура повітря може бути на один градус вищою, порівняно з останніми десятиріччями. Такі погодні умови будуть характерні особливо для першої половини осені.
Балабух зазначила, що тривалість дня буде скорочуватися, а температура повітря, особливо нічна, знижуватиметься. Крім того, зростатиме кількість потоків арктичного повітря, що спричинить тумани, похмурі дні, заморозки. У Карпатах можливі снігопади й ожеледиця.
«Погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас», – пояснила вона.
Зокрема, за прогнозом Балабух, в Україні у першій половині вересня зберігатиметься літня погода. У південних і східних областях можливий дефіцит опадів, а на Заході країни очікується волога.
Раніше директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда розповів, що дуже холодної зими в Україні очікувати не слід, оскільки в останні роки температурний режим усіх зим був вищим за норму.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page