Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Старшокласник із Краснограда – бронзовий призер наукового конкурсу

Старшокласник із Краснограда – бронзовий призер наукового конкурсу

Дмитро Давидченко (фото Красноградський районний центр дитячої та юнацької творчості)

Своє дослідження вихованець районного Центру дитячої та юнацької творчості, десятикласник гімназії «Гранд» Дмитро Давидченко присвятив вивченню алювіальних (річкових) пісків на території Красноградщині. Юнак є членом Малої академії наук України секції геології, геохімії та мінералогії. Результати спостережень Дмитро представив у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН і виборов третє місце.

Проби піску для дослідів юнак відбирав у селі Наталиному. Кожен зразок ретельно вивчав під мікроскопом і систематизував їх відповідно до структури. Згодом створив цифровий каталог місцевих піщаних порід. У роботі над проєктом йому допомагали вчитель географії гімназії «Гранд» Вікторія Розсоха та керівник наукового товариства «Едельвейс» РЦДЮТ Людмила Меднікова.

— Вивченням пісків на території району школярі займаються не вперше. Раніше кварцеві піски з кар’єру в Берестовенці  досліджували інші гімназисти «Гранду», які  вже закінчили навчання в школі, — коментує Людмила Меднікова. — Увага до них невипадкова. Населені пункти Крансноградщини знаходяться на дні колишнього моря. Піски — наш цінний мінеральний ресурс, своєрідна геологічна пам’ятка. Завдяки піщаному кар’єру ми можемо спостерігати відслонення (оголення) геологічних порід. Таке не скрізь побачиш. Отже, у перспективі його можна розглядати, як цікавий туристичний об’єкт. Також кварцовий пісок використовують для виробництва скла, а річковий, який має крупніші зерна, як будівельний матеріал. Його видобуток повинен бути контрольованим. Адже всі ресурси важливо використовувати ощадливо.

За словами Людмили Меднікової, до каталогу піщаних порід, створеного Дмитром Давидченком, увійшли не тільки результати його власного дослідження, а й попередніх років. Робота над наповненням  цифрової збірки інформацією продовжиться.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page