Четверг , 28 Март 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / Сертифікат вчителя: як отримати документ

Сертифікат вчителя: як отримати документ

Відповідь на це запитання знають педагоги закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. № 1 ім. О. І. Копиленка Оксана Славчева, Наталія Дорохова, Олена Карпова та Світлана Галей (на фото). Вони стали учасниками пілотного проекту Сертифікації вчителів початкових класів, ініційованого Міністерством освіти та науки України (МОН). У державі він впроваджується вперше. На добровільних засадах у ньому беруть участь тисяча освітян із різних регіонів країни. У числі першопрохідців і четверо земляків. Під час зустрічі з кореспондентом видання, учасниці проекту розповіли, чому вирішили долучитися до такого випробування та поділилися враженнями від подолання першої сходинки для здобуття посвідчення.

— Для нас участь у цій ініціативі стала логічним  продовженням шляху, який ми розпочали два роки тому, — говорять Олена Карпова та Світлана Галей. – Тоді ми набрали першачків і раніше від усіх стали навчати дітей за новим державним стандартом початкової освіти. Це був своєрідний експеримент, адже загальний старт освітньої реформи відбувся тільки нинішнього 2018/2019 навчального року.

За словами Олени та Світлани, про сертифікацію вони вперше дізналися з теленовин. Коли отримали підтвердження про запуск проекту від адміністрації школи, відразу згодилися випробувати в ньому свої сили.

— Досвіду роботи за новим стандартом фактично немає. Напрацьовуємо його власною практикою. Сертифікація передбачає експертну оцінку твоєї праці. Нам це необхідно, аби впевнитися, що рухаємося правильним напрямком, — зазначають жінки.

На відміну від Олени та Світлани, Оксана Славчева і Наталія Дорохова, працюють ще за старою освітньою програмою. У Наталі нині третій клас, у Оксани – випускний четвертий. Однак уже зараз на уроках педагоги застосовують елементи нового освітнього стандарту.

— Система навчання дітей у школі стрімко змінюється й важливо швидко адаптуватися для роботи в сучасних умовах, адже від нас залежить якість знань учнів, — відзначає Оксана. —  Приклад колег виявився показовим і спонукав діяти. Для мене важлива думка сторонніх фахівців про мою роботу. Це необхідно для аналізу та розвитку в професії. Сертифікація – гарний стимул для цього.

Сертифікація вчителів складається з трьох етапів. Перший – вивчення практичного досвіду учасників проекту. Відповідну оцінку діяльності педагога дають незалежні експерти, визначені Державною службою якості освіти. У травні експертна група відвідала уроки моїх співрозмовниць. Конкретний день приїзду експертів до школи був невідомий, лише відповідний термін. Уроки, на яких вони побували, відбувалися згідно з календарним планом. Це були звичайні робочі будні, а не підготовлені завчасно показові заняття.

— Одного ранку на порозі кабінету зустріла експертів разом із директором і завучем школи, — пригадує Наталія Дорохова, до якої відвідувачі завітали першими. – Хвилювалася? Звичайно. Та ми, вчителі, звикли завжди бути напоготові.

З третім «А» Наталії Дорохової експерти провели чотири уроки. Їхня робота полягала в спостереженні. Під час перерв вони  спілкувалися з дітьми та вчителем. Після занять на педагога ще чекало інтерв’ю на фахову тематику. Подібну процедуру пройшли всі учасниці проекту. У підсумку їм  були виставлені бали. Критерії оцінювання кожна завчасно отримала в особистому електронному кабінеті.

Інформація про сертифікацію є конфіденційною. Тому деталі проекту не розголошуються. Спілкування з учасниками здійснюється через кабінет.

Тепер для Оксани, Наталі, Олени та Світлани на черзі другий етап сертифікації. Педагогам належить створити власне електронне портфоліо. До нього необхідно включити відео фрагмент власного уроку, опис  та самоаналіз заняття, методичні розробки тощо.  Дедлайн  здачі матеріалів – перше липня 2019-го.

Фінальне випробування відбудеться упродовж жовтня-листопада. Педагогам належить написати зовнішнє незалежне оцінювання. Понад 70 % питань стосуватимуться їхніх фахових знань. Результати сертифікації будуть відомі в грудні. Їх визначатиме спеціальна експертна комісія, створена при МОН.

Тим, хто успішно пройде сертифікацію, обіцяють підвищення заробітної плати на 20 %. Також вона зараховується як атестація з присвоєнням працівникам наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження вищої категорії. Сертифікат буде чинним упродовж трьох років. У випадку не проходження сертифікації, це жодним чином не позначиться на роботі чи статусі вчителя.

У МОН говорять, що пілотування сертифікації продовжиться у 2020-2021 роках. Наразі вона проводиться  серед вчителів початкових класів. Окрім бажання випробувати себе, основна вимога до учасників — не менше двох років трудового стажу. У Міністерстві не виключають, що згодом можуть розширити перелік категорій вчителів для участі в проекті.

— Пишаюся тим фактом, що саме представники нашої школи першими на Красноградщині виявили ініціативу для проходження сертифікації, — зауважила директор ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1 ім. О. І. Копиленка Ірина Шкуть. – Важливо, що фахівці прагнуть розвиватися, не бояться змін, а навпаки налаштовані крокувати в одну ногу з часом, оволодівати сучасними освітніми методиками. Ми зацікавлені в конкурентоспроможності наших випускників. Рівень їхніх знань – основа успішної самореалізації в житті. Знакова роль у їхньому розвитку відводиться вчителю. Разом ми працюємо на престиж нашого навчального закладу.

Ось так.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харків атакували ворожі ракети і шахеди

Про ситуацію на Харківщині на 31 грудня розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page