Четверг , 18 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / З вересня виробників харчів зобов’яжуть працювати на принципах НАССР

З вересня виробників харчів зобов’яжуть працювати на принципах НАССР

Так скорочено називається система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва (Hazard Analysis and Critical Control Point), схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів») та Комісією харчового кодексу ( ООН-Codex Alimentarius).

Згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2019 р., всі малі підприємства незалежно від виду харчової продукції, яку вони виробляють, до 20 вересня нинішнього року повинні запровадити у себе НАССР, — нагадує районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

За недотримання цих вимог передбачені штрафи. Зокрема, для юридичних осіб — від 96 до 240 тис. грн., фізичних осіб-підприємців — від 9,6 тис. грн до 48 тис. гривень.

Водночас сертифікація НАССР є необов’язковою.

Торік у квітні набув чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Тож фахівці Держпродспоживслужби перевірятимуть підприємства  щодо впровадження HACCP.

Законотворці вважають, що робота на засадах цієї системи забезпечить умови виробництва харчових продуктів відповідно до міжнародних норм. Своєю чергою це дозволить виробникам розширити свою діяльність і вийти на нові ринки збуту.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page