Вторник , 16 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / «За красу й чистоту відповідальні ми самі»

«За красу й чистоту відповідальні ми самі»

Було
Стало

Донедавна на вході до провулку Горького можна було побачити купи непотребу. Навколо переповнених баків для сміття населення складало хмиз, використані побутові речі та інший непотріб. Жителям найближчих приватних будинків набрид постійний безлад. Вони організувалися, спільно упорядкували та додали барв цьому куточку.

 

Тепер навколо контейнерів завжди прибрано. Нового вигляду за ними набув і сірий бетонний паркан житлово-ремонтного експлуатаційного підприємства (ЖРЕП). Замість пилу та бруду нині його прикрашають яскраві геометричні малюнки.

Кореспондентка видання зустрілася з Жанною Цимбал, Ольгою Татаренко та Любов’ю Лайпою, котрі були одними з ініціаторів наведення порядку. Жінки скористалися сухою вересневою погодою і продовжили фарбування стін і баків.  

Ольга Татаренко, Любов Лайпа, Жанна Цимбал

— Перше велике прибирання території провели ще навесні. Вийшли кілька жителів провулка та вул. Горького: пенсіонери Віктор Жмайло та Любов Лайпа, я, Тамара Левченко, Оля Татаренко, — розповіла Жанна Цимбал. — Претензій до комбінату комунальних підприємств у нас немає. Сміття вивозять тричі на тиждень. Проте до баків зносять непотріб звідусіль. Тому скільки не звільняй контейнери, навкруги завжди багато бруду.

Відразу після суботника на огорожі ЖРЕП повісили нову табличку з написом провулка, бо попередню вкрали. Купили її за спільні кошти — дванадцять родин зібрали по десять гривень. Також написали попередження не смітити, інакше — штраф. На містян це ніби подіяло. Сміття справді стало менше. Однак активісти вирішили піти далі. Зібралися коштами, купили фарбу, підгледіли ідеї в інтернеті… Так дві стіни паркану комунального підприємства прикрасили графіті.

— Прикро, що не всі підтримали наш задум, — зауважила Ольга Татаренко. — Багатьом байдуже, що відбувається навколо. Добре, хоч наші чоловіки також загорілися ідеєю, стежать за порядком. Та, сподіваємося, що й кількість однодумців побільшає.

Наразі жінки хочуть розфарбувати всі стіни обабіч входу до провулку і розширити клумби. Деякі квіти посадили раніше. Вірять, що у жителів інших районів міста, які на автівках привозять пакети з відходами до їхніх контейнерів, надалі не підніметься рука тут смітити.

— Дівчатам більше допомагаю морально, бо сили вже не ті, — додала Любов Лайпа. — Давно мріяла, аби тут навели порядок. Тож коли запропонували долучитися до створення цієї краси, відразу погодилася. Пенсія невелика, та заради доброї справи кошти знайшла. Певна, якби кожен біля свого двору дбав про чистоту, проблем із благоустроєм було б значно менше. Не варто чекати, поки за тебе хтось зробить, треба й самим не бути байдужими.

Можливо, приклад жителів провулка Горького ще когось спонукає до корисної праці на благо громади? Повідомте нам про свої старання. Своєю чергою обіцяємо, що обов’язково розповімо про це на шпальтах районної газети «Вісті Красноградщини» та нашого електронного видання.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page