Четверг , 28 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Експрес-тести на Covid-19: коли їх застосовують

Експрес-тести на Covid-19: коли їх застосовують

Днями медичні заклади Красноградщини централізовано отримали тести для виявлення коронавірусної інфекції. Кому та в яких випадках їх використовуватимуть запитали у фахівців.

— Рішення про проведення експрес-тестування на коронавірус прийматиме виключно лікар. Для цього у пацієнта має бути відповідна клінична картина захворювання та епіданамнез, — говорить директорка КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району” Ганна Васенко.

Під кліничною картиною розуміють наявність у хворого підвищеної температури тіла, сухого кашлю та утрудненого дихання. Епіданамнез передбачає, що пацієнт нещодавно повернувся додому із іноземної країни,де є спалах Сovid-19, мав контакт із особами,у яких уже підтвердився цей діагноз. Оскільки зараз вірус поширюється в межах України, також враховуватиметься, чи відвідував він ближчим часом інші області рідної держави. Тільки тоді медики можуть поставити діагноз “підозрюваний на коронавірус” та провести тестування.

— Для експерс-діагностики на Сovid-19 у пацієнта забирають капілярну або венозну кров, — пояснює Ганна Васенко. — Цей метод використовують тоді, коли людина вже кілька днів хворіє та має відповідні ознаки. Точнішим за швидкий тест є висновок Полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). На відміну від експрес-аналізу його проводять виключно в спеціалізованих вірусологічних лабораторіях. Предметом дослідження є зразок слизу із носа йомовірного хворого. Паралельно з експрес-тестом у пацієнта роблять забір необхідного матеріалу, який направляють на перевірку лаборантам.

Фахівець зазначила, який метод лікування обрати пацієнту з підозрою на коронавірус також вирішує лікар. Хворим із легким перебігом недуги можуть порекомендувати амбулаторне лікування з обов’язковим дотриманням вимог самоізоляції. Госпіталізація насамперед показана людям, які попри можливу коронавірусну інфекцію мають серйозні хронічні захворювання. Пацієнтів середньо тяжкості та у тяжкому стані також терміново госпіталізуватимуть до інфекційних відділень обласних лікарень.

— Першу хвилю пацієнтів із коронавірусом прийматимуть заклади охорони здоров’я області, — зауважила лікарка. — У разі масового напливу пацієнтів підключаться інші.

Відносно поширення гострої респіраторно-вірусної інфекції, то за словами Ганни Васенко, нині на Красноградщині спостерігається зниження рівня захворюваностіна ГРВІ. На думку співрозмовниці, позитивну роль у цьому безумовно відіграв карантин.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page