Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / День Петра та Павла

День Петра та Павла

12 липня християни східного обряду відзначають День Петра і Павла – свято двох апостолів, які після смерті Христа почали проповідувати та нести вчення Євангелія у світі. Вважається, що апостоли померли або одного дня, або з різницею рівно на рік.

Хто такі Петро та Павло

Апостоли були язичниками, яких звали Симон та Саул. Імена Петро та Павло вони отримали вже після хрещення.

До зустрічі з Христом Петро був рибалкою на Генісаретському озері, вважається, що він першим назвав Ісуса Учителем та Месією. Але після того, як Христа ув’язнили, Петро тричі зрікся його.

Пізніше апостол викупив свою зраду. Він проповідував Євангеліє на берегах Середземного моря, в Антіохії, Малій Азії, Єгипті, Греції, Римі, Іспанії, Карфагені та Британії.

У 67 році апостол Петро повернувся до Риму, де його стратили за християнську проповідь. Апостол сам попросив, щоб його розіп’яли обличчям униз, оскільки вважав, що він не вартий бути страчений, як Христос.

Апостол Павло не був учнем Христа за його земного життя. Він був язичником, здобув гарну освіту і переслідував християн. Але по дорозі в Дамаск Господь закликав Павла до служіння. Після хрещення апостол став ревним проповідником вчення Христа.

З 45 до 51 року він пройшов весь острів Кіпр. Разом зі святим Варнавою він заснував християнські громади в кількох містах Малої Азії. Павло просвічував людей у Македонії, Греції та інших землях. Апостол Павло написав 14 листів.

Апостол прийняв мученицьку смерть від меча, це також сталося неподалік Риму в 67 році.

Традиція відзначати День Петра та Павла з’явилася 258 року, коли в Римі відбулося перенесення мощів святих. Це сталося 29 червня за старим стилем або 12 липня – за новим. У 324 році в Константинополі з’явилися перші храми, присвячені Петру та Павлу.

Що не можна робити у День Петра та Павла

У свято забороняється лаятись, поганословити та бажати іншим зла.

Забороняється працювати, особливо займатися фізичною роботою. Не можна також шити, в’язати та вишивати.

Не можна купатися у водоймах. Але ця заборона не поширюється на моряків. Апостоли вважаються їхніми покровителями, тому купалися, «щоб вода не забрала їх у жертву».

Після святкового обіду не можна прибирати їжу зі столу. Вважається, що вона призначається померлим родичам.

 

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page