Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Відсьогодні надавачі послуг зобов’язані спілкуватися з клієнтами українською мовою

Відсьогодні надавачі послуг зобов’язані спілкуватися з клієнтами українською мовою

З 16 січня 2021-го набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з нею інформація про товари та послуги на території України надається українською.

Законодавство вимагає, аби відтепер  підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб’єкти господарювання обслуговували  та інформували споживачів  про товари і послуги державною мовою. Це також стосується діяльності інтернет-магазинів та інтернет-каталогів.

Вимога розповсюджується на виробників, виконавців і продавців послуг. Відтак інформаціїя на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, квитках, меню, будь-якому маркуванні повинна бути розміщена українською мовою. Водночас вона може дублюватися іншими мовами в обсягу, який не перебільшує визначений  законом про захист прав споживачів обсяг інформації українською.

В інформації про товари, роботи чи послуги, наданій державною мовою, закон допускає використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

Також на вимогу клієнта  дозволяється обслуговування іншою не державною мовою, якщо сторони знайдуть прийнятну для обох мову комунікації.

Якщо ж споживач все ж потрапить у ситуацію, коли будуть порушені його права на отримання інформації та послуг українською мовою, то насамперед він має зафіксувати порушення у книзі скарг і звернутися до менеджера або вищої керівної посадової особи установи з проханням її виправити.

Також кожен громадянин може письмово поскаржитися на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови і надіслати скаргу звичайним листом або електронною поштою.

Своєю чергою Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови має право проводити позапланові перевірки суб’єктів господарювання щодо порушень мовного закону.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page