Пятница , 19 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Вакцинують усіх охочих. Але не відразу

Вакцинують усіх охочих. Але не відразу

Читачів видання цікавить, як  проводяться щеплення від коронавірусної інфекції? Куди необхідно звертатися? На стільки серйозними є побічні дії препаратів, які вводяться? Що робити тим, хто хоче вакцинуватися, але не потрапляє до черги?

На ці та інші запитання у розмові з кореспонденткою видання відповіла в. о. директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» Руслана Равлюк.

— Отож, який етап вакцинації триває наразі та хто підлягає вакцинації?

 — Наразі оголошений третій етап профілактичних щеплень. Основною категорією для проведення щеплень є громадяни, яким виповнилося 65 років і більше. Ми вже використали 500 доз вакцини АstraZeneca. Тепер очікуємо наступних поставок препарату, аби продовжити імунізацію цієї вікової групи. Паралельно завершуємо вакцинувати громадян, які щепилися раніше. На першому етапі  ми  використали 500 доз Covishield. Тоді додатковий захист від інфекції отримали медики, які контактували з хворими на COVID-19, працівники мобільних медичних бригад, соціальні працівникики, особи старші 80 років та інші групи ризику. Повторна вакцинація після Covishield — через 12 тижнів. Орієнтовно це відбудеться вже  у червні. На другому етапі ми отримали 200 доз вакцини  СoronаVac для імунізації маломобільних груп населення та педагогів, задіяних у зовнішньому незалежному оцінюванні. Половину доз використали відразу, решта зашилася в резерві. Перерва між щепленнями цією вакциною триває 28 днів. Вводити другу дозу почнемо з 20 травня.

— Руслано Михайлівно, де громадяни визначених категорій можуть вакцинуватися?

Згідно з розпорядженням Міністерства здоров’я України, ми створили шість пунктів щеплень. Вони діють в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини  Краснограда, Піщанки, Берестовеньки, Наталиного, Вознесенського та Петрівки. Для цього задіяно 10 основних команд: чотири в Краснограді, дві в Піщанці та по одній в інших пунктах щеплень.  Кожна складається з лікаря та медичної сестри. Також створені 10 команд-дублерів на випадок заміни. Крім того, працює мобільна медична бригада. Але вона обслуговує на виїзді тільки маломобільні групи населення та організовані колективи. Медичні працівники пройшли відповідне навчання й отримали сертифікати для проведення вакцинації. Красноградці можуть обрати для вакцинації будь-який пункт щеплення, незалежно від місця проживання.

— Як можна записатися на щеплення?

-Коли йдеться про лист очікування вакцинації, для цього можна зареєструватися в облаштунку «Дія» або скористатися телефоном гарячої лінії на сайті МОЗ – 0800 60-20-19.

Крім того, на місцях сімейні лікарі телефонують своїм підопічним і самостійно формують списки охочих. Коли приходить вакцина, вони повідомляють громадян відповідних категорій про це. Після цього пацієнти мають зателефонувати в реєстратуру того медичного закладу, де вони хочуть пройти процедуру. Їм призначать дату і час вакцинації. Важливо серйозно поставитися до цього. Адже вакцини — надзвичайно тендітні препарати. Наприклад, АstraZeneca зберігається при температурі –70º  C. Після розморожування її можна використовувати лише упродовж п’яти днів. Тож у такий короткий термін намагаємося охопити якомога більше людей.

Також списки осіб для проходження щеплення відповідно до етапу вакцинації нам подають організовані колективи, зокрема, навчальні заклади. Особам із цих списків окремо реєструватися не треба. Їх обслуговуємо згідно з визначеним графіком.

— Чи багато людей відмовляються від щеплень?

На жаль, так. З усієї кількості місцевих жителів поважного віку, яким пропонували вакцинацію, майже половина висловилася проти. Прикро, але люди поки що не розуміють, яку загрозу їхньому здоров’ю, а часто й життю, може принести інфекція.  Дехто чекає інших вакцин, які вважає ефективнішими. Але для вакцинації необхідна письмова  згода пацієнта. Отже, кожен особисто приймає рішення про це.

— Напевно, така реакція викликана страхом перед ймовірними побічними діями. Як насправді переносяться вакцини?

Скажу відразу: ризики коронавірусу значно вищі. Щодо вакцин, то, як показує практика, АstraZeneca і СoronaVac здебільшого переносяться легко. Після Covishield були випадки незначного підвищення температури та больові відчуття в ділянці щеплення, однак вони швидко зникали.

—Кому не можна проводити щеплення?

Навіть хронічні захворювання не вважають протипоказанням для цього. Вакцинуватися  можна й тим, хто перехворів на коронавірусну інфекцію. Також за бажанням можна зробити аналіз на імуноглобулін IgG, аби визначити рівень антитіл. Перед щепленням лікар виміряє температуру тіла клієнта і проведе анамнез, тобто дізнається про наявність і перебіг хронічних захворювань, загальне самопочуття тощо. І лише після цього дасть дозвіл на щеплення.

—Чи можна вакцинуватися за бажанням іншим категоріям земляків?

Ні. Вихід один: записатися до листа очікування вакцинації в облаштунку «Дія», через телефон гарячої лінії на сайті МОЗ або у сімейного лікаря. Коли розпочнеться щеплення вашої вікової групи, отримаєте запрошення на процедуру.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page