Пятница , 29 Март 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / 8 Березня — Міжнародний жіночий день

8 Березня — Міжнародний жіночий день

Витоками свята вважають 28 лютого 1909 року. Тоді  у США з ініціативи Соціалістичної партії Америки відзначили «Національний день жінки». За рік потому в столиці Данії Копенгагені відбувалася Друга міжнародна соціалістична жіноча конференція. Її учасниці запропонували щороку за зразком до Міжнародного дня праці  відзначати «День жінок».  Головною ідеєю цього дня була боротьба за здобуття представницями прекрасної статі  виборчих прав.

Міжнародний день жінок під такою назвою вперше відзначили 19 березня 1911 в Данії, Німеччині, Австро-Угорщині та Швейцарії. У наступні кілька років дата святкування змінювалася.

У країнах, які входили до складу колишнього СРСР, у тому числі в Україні, дата 8 Березня закріпилася у 20-х роках ХХ століття. Її пов’язували з початком Лютневої революції, яка розпочалася приблизно в ці дні  у 1917-му   із повстання робітниць.

У 1977 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала відзначати 8 Березня «Міжнародний день боротьби за права жінок та міжнародний мир». 

Попри політичний підтекст, в Україні 8 Березня насамперед сприймають, як свято весни, краси й жіночності. Цей день є офіціним вихідним. Для українців він є гарним приводом відпочити в родинному колі та привітати дорогих серцю панянок — мам, бабусь, донечок, сестер…

Зі святом 8 Березня, жінки!

Про нас admin

Перевірте також

Харків атакували ворожі ракети і шахеди

Про ситуацію на Харківщині на 31 грудня розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page