Вторник , 16 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / 25 грудня — християни західного обряду святкують Різдво Христове

25 грудня — християни західного обряду святкують Різдво Христове

 З 2017 року в Україні офіційно відзначають це релігійне свято двічі: 25 грудня та 07 січня. Обидва дні є офіційними вихідними. Чимало вірян, які мешкають в Україні, сповідують як православ’я, так  католицтво і протестантизм. Різниця в датах святкування цього великого свята у представників трьох основних розгалужень у християнстві пояснюється розбіжностями у літочисленні. Одні дотримуються юліанського  календаря (07 січня), інші григоріанського (25 грудня).

Святкуванню Різдва Христового передує піст. Віряни дотримуються правил Адвенту — місяця перед святом, упродовж якого потрібно підготувати до торжества душу і тіло. Напередодні, 24 грудня, коли на небі з’явиться перша зірка, родина збирається на святкову вечерю. На столі повинно бути 12 страв за кількістю апостолів. Вечеря розпочинається із зачитування уривку з Євангеліє та молитви Господу. Після  завершення частування ламають різдвяний хліб і діляться один із одним за аналогією до Іісуса Христа, який ділився їжею з учнями.

Цьогоріч Різдво Христове, 25 грудня, припадає на суботу. Тому вихідний день переноситься на понеділок, 27 грудня. Відтак українці відпочиватимуть три дні поспіль.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page