Вторник , 16 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / Як зберегти урожай від пожежі

Як зберегти урожай від пожежі

Звернення до сільгоспвиробників Красноградського району

Для працівників сільського господарства настала гаряча пора — збирання врожаю ранніх зернових та заготівлі грубих кормів для худоби. У господарствах триває підготовка техніки. Насамперед її необхідно привести в задовільний технічний та протипожежний стан, забезпечивши первинними засобами пожежогасіння.

До початку жнив уся збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, а також бути обладнаною справними іскрогасниками. Вся збиральна техніка має бути оснащена первинними засобами пожежегасіння. Зокрема, комбайни і трактори — двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками; автомобілі — справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, однією штиковою лопатою; паливозаправники — трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0,05 куб. м, штиковою лопатою, кошмою.

Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути порошковими або вуглекислотними, обов’язково опломбованими та мати бирку із зазначеною датою перезаряджання. Забороняється використовувати застарілі вогнегасники, ті, які не мають сертифіката якості, з простроченим терміном перезаряджання чи технічного обслуговування. Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі «маси», а корпуси комбайнів заземлювальні металевими ланцюгами, які торкаються землі.

Всі збиральні загони необхідно забезпечити протипожежними ланками — ємністю з водою, пристосованою для пожежегасіння, і трактором з плугом.

Поля в період молочно-воскової стиглості збіжжя в місцях прилягання їх до залізничних колій, шосейних та ґрунтових доріг, лісосмуг, будівель та споруд необхідно обкосити та оборати захисними смугами шириною не менше, як чотири метри. У період дозрівання зернових поля також необхідно розбити на ділянки не більше 25 га, зробивши прокоси шириною 8 метрів та проорювання у 4 метри.

У місцях можливого перебування людей – уздовж доріг, поблизу будівель та споруд поблизу хлібних полів — необхідно встановити знаки пожежної безпеки та великогабаритні пано.

Одночасно з підготовкою до жнив триває заготівля грубих кормів для худоби. Щоб запобігти пожежам у місцях заготівлі та зберігання грубих кормів, треба чітко дотримуватись вимог пожежної безпеки. Відстань між сусідніми скиртами має бути не  менше 20 метрів. Якщо скирти встановлено попарно — відстань між ними в парі має бути не менше 6 метрів, а між парами скирт не менше 30 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м — від ліній електромереж, 50 м — від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 кв. метрів. Скирти сіна та соломи на відстані 5 метрів від їх основ треба оборати захисною смугою шириною не менше 4 метрів. У сіносховище можна закладати сіно масою не більше 200 тонн.

Місця зберігання грубих кормів необхідно обладнати справним блискавкозахистом. Для запобігання підпалам місць зберігання грубих кормів необхідно забезпечити їх цілодобову фізичну охорону.

Керівникам господарств нагадуємо, що всі особи, задіяні у збиральній кампанії, повинні пройти навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму і мати спеціальні посвідчення.

Пожежна охорона просить керівників сільгосппідприємств відповідально поставитись до питань організації пожежної безпеки. Пам’ятайте: виконання вимог правил пожежної безпеки — це гарантія збереження врожаю від пожежі.
                                                         Красноградське РУ ГУ ДСНС у Харківській області

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page