Суббота , 20 Апрель 2024
На головну / НОВИНИ / Що й де заборонено курити із одинадцятого липня

Що й де заборонено курити із одинадцятого липня

Коментар в. о. завідувача Красноградської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України Зінаїди Сенченко.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, глобальна тютюнова епідемія щороку вбиває понад мільйон людей у світі та майже 13 000 українців, які не є курцями та помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом.

Щоб захистити здоров’я українців (як некурців, так і курців), у грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила Закон №1978-IX«Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

Так, з 11 липня 2022 року законодавством запроваджено додаткові правила щодо захисту бездимного середовища.

Що це означає для курців? Із 11 липня заборонено куріння, вживання та використання:

пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння; трав’яних виробів для куріння; предметів, пов’язаних із їх вживанням; тютюнових виробів; кальянів; електронних сигарет.

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну забороняється на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених законом громадських місцях.

Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено цим документом.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, передбачає накладення штрафу на порушника  у розмірі 51-170 гривень. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170-340 грн згідно зі ст. 175-1 КУпАП.

Певні вимоги стосуються і суб’єктів господарювання. Вони повинні створити спеціальні місця для куріння, інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови в припиненні – викликати поліцію. За розміщення попільничок (для закладів ресторанного господарства), кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у заборонених місцях передбачено штраф: для суб’єктів господарювання (крім  закладів ресторанного господарства) — у розмірі 1 000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 10 000 грн; для закладів ресторанного господарства — 3 000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 15 000 гривень.

Право на бездимне середовище гарантовано законом, тож якщо некурець бачить порушення, він може ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє; звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення; звернутися до поліції за номером 102;

скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми бездимного законодавства.

 

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page