Пятница , 29 Март 2024
На головну / НОВИНИ / У період воєнного стану охочих одружитися побільшало

У період воєнного стану охочих одружитися побільшало

Про це виданню повідомила начальниця Красноградського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Оксана БОЛОТОВА.

За сім місяців цього року у двох громадах району відділом було зареєстровано 174 шлюби. Це на 81 більше, ніж за відповідний період 2021-го. У Наталинській сільській раді офіційно узаконили стосунки 29 пар (торік — лише 8).

Зазвичай державна реєстрація шлюбу проводиться через місяць після подання нареченими відповідної заяви. Проте в умовах воєнного стану, згідно зі ст. 32 Сімейного кодексу України, чоловіком і дружиною можна офіційно стати і в день подання заяви, або в будь-який інший — залежно від бажання пари.

Також у період дії воєнного стану шлюб можуть зареєструвати й безпосередній керівник (начальник) військовослужбовця або керівник закладу охорони здоров’я, склавши відповідний акт. Документ має містити відомості про дату й місце складання, прізвище, ім’я та по батькові, дату народження обох наречених, їхнє громадянство, а у разі обрання прізвища одного з них чи подвійного прізвища — відомості й про це. Акт обов’язково скріплюється гербовою печаткою військової частини і надсилається до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складання актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

В умовах війни військовослужбовці Збройних сил України можуть укласти шлюб і  дистанційно. Для цього необхідно подати відповідну заяву безпосередньо командирові, в якій зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, громадянство, інформацію про прізвище після реєстрації шлюбу. Надалі командир засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до будь-якого відділу реєстрації актів цивільного стану, або до відділу, зазначеного військовим у заяві.

Актовий запис про шлюб складається відділом державної реєстрації актів цивільного стану в день отримання заяви — і це буде офіційним підтвердженням шлюбу. На підставі цього запису подружжю або одному з них у день звернення до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво. 

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page