Четверг , 28 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Українці постаріють на 10-15 років: як війна впливає на здоров’я нації

Українці постаріють на 10-15 років: як війна впливає на здоров’я нації

Війна в Україні призведе до збільшення різних захворювань, зокрема онкологічних і серцево-судинних.

Усе йде до того, що українці постаріють приблизно на 10-15 років раніше, розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає «РБК-Україна». Ідеться не про зовнішній вигляд, але хвороби, які мали вікову структуру, траплятимуться значно раніше, ніж це було до війни.

«Хотілося б, щоб війна не вплинула на здоров’я і щоб перемога якомога скоріше настала. Але ми вже розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не в пріоритеті. З огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної інфекції, яка також обмежувала доступ до медичної допомоги, то готуємося до декількох проблемних моментів», – сказав він.

Перший – це потенційне збільшення кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку. Наприклад, онкологічних третьої та четвертої стадії. Щодо гіпертонічних хвороб, то зростатимуть інфаркти й інсульти в молодому віці. Ляшко підкреслив, що війна матиме вплив на стан психічного здоров’я.

«За попередніми аналізами, які ми робили на базі країн, де були локальні конфлікти (а в нас повномасштабна війна), потенційну кількість людей, яка потребуватиме психологічної підтримки, оцінюємо в плюс-мінус 15 мільйонів людей. З них приблизно три мільйони далі потребуватимуть і допомоги психіатра. Якщо знову не буде допомоги фахівця, то багато людей потребуватимуть медикаментозного лікування», – наголосив міністр.

Консультації в психолога – це нормально. Люди, які переживають стрес і думають, що це їх не стосується, що вони стійкі, однаково потребують допомоги, додав Ляшко.

Щодня кількість людей, які відчуватимуть наслідки для психічного здоров’я, зростатиме. Навіть на тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров’я.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page