Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Озимі культури почуваються добре

Озимі культури почуваються добре

Про стан посівів озимини на полях Красноградщини та перебіг весняно-польових робіт кореспондентці видання розповів провідний науковий співробітник ДП ДГ “Красноградське” Сергій Грузінов. Із фахівцем спілкувалися 8 квітня.

— У холодний період року склалися сприятливі погодні умови для перезимівлі, а також росту та розвитку озимих культур. Мінімальна температура на глибині залягання вузла кущення рослин склала упродовж зимівлі в середньому — 5,5° С, відтак не становила загрози життєздатності посівів, — пояснив спірозмовник. — Певні побоювання викликали заморозки за відсутності сніговогу покриву на ланах. Однак через те, що температурні ризики  тривали недовго, це призвело лише до пошкодження надземної маси рослин без ушкодження вузла кущення.

Тож, як тільки з’явилася можливість для виходу техніки в поле, насамперед перед аграріями постало завдання підживлення посівів озимини азотними добривами. За словами Сергія Грузінова, більшість місцевих сільськогосподарських підприємств устигли провести таку роботу по мерзло-талому ґрунту. Нині підживлюють площі з озимою пшеницею та ячменем повторно.

— Вчасне внесення добрив стимулює відновлення процесів росту рослин. При ранніх строках підживлення, особливо на площах із культурами, які відстають у розвитку, вносити добрива бажано розкидним способом, — рекомендує фахівець. — Для добре розвинених посівів використовують прикореневе підживлення за допомогою дискових сівалок. Вони підживлюють рослини у процесі руху вздовж рядків, таким чином диски сошняків найкраще заробляють, тобто закладають добрива в ґрунт. Досвід спостережень за озиминою, яка добре перезимувала, свідчить, що помітний приріст  врожайності спостерігається на тих площах, де підживлення відбулося у проміжок часу від завершення фази кущення — на початку виходу в трубку.

Сергій Грузінов зауважив, що нині більшість посівів озимини на ланах району перебувають у доброму стані. Наразі склалися гарні погодні умови для подальшого успішного розвитку рослин. Цьому сприяють помірна температура повітря та достатній запас вологи у ґрунті. Такі фактори позитивно впливають на формування вторинної кореневої системи, а відтак на кущення.

Водночас із доглядом за озиминою, чимало аграрних  господарств Красноградщини вже посіяли ранні культури — горох і ячмінь, а також займаються підготовкою площ під наступні посіви.

— Для суттєвого збільшення врожайності озимої пшениці та інших культур необхідно проводити системну роботу щодо протидії поширенню на полях бур’янів та ураження рослин хворобами і шкідниками, — зазначив науковець. — Тільки за таких умов вони зможуть проявити максимальну продуктивність, а згодом віддячити аграріям гарним врожаєм.

 

 

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page