Четверг , 25 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Огляд водіїв на виявлення ознак сп’яніння правоохоронці тепер можуть проводити без залучення свідків

Огляд водіїв на виявлення ознак сп’яніння правоохоронці тепер можуть проводити без залучення свідків

Якщо є підстави вважати, що керманич знаходиться напідпитку, нині полісменам достатньо відеофіксації спілкування з ним в ході такого огляду на місці зупинки транспортного засобу. Зафільмувати процедуру вони можуть відповідними технічними засобами. Про це кореспондентці видання розповів інспектор відділу реагування патрульної поліції Красноградського районного відділу поліції Руслан Лобатенко, коментуючи нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Нагадаємо штрафні санкції збільшилися згідно із Законом України № 1231-ІХ від 16.02.2021 р. та набули чинності з 17 березня нинішнього року.

— Насамперед зміни в законодавстві спрямовані на посилення відповідальності за керування транспортними засобами в нетверезому стані. Нині за керування автівкою напідпитку водію доведеться сплатити  17 тисяч гривень, також упродовж року він не матиме права сідати за кермо. За повторне правопорушення впродовж цього періоду  — сума штафу зростає до 34 тис. грн з позбавленням водійських прав на три роки, за третій випадок — 51 тис. грн з вилученням водійського посвідчення на 10 років із конфіскацією автомобіля, — уточнив полісмен. — Порядок виявлення у водіїв ознак сп’яніння визначений інструкцією. Один із пунктів документа передбачав залучення двох свідків. Часто знайти для цього неупереджених осіб було нелегко, особливо в населених пунктах сільської місцевості, де всі знайомі одне з одним. Наразі можна обійтися без цього. Днями ми отримали роз’яснення нововведень в законодавстві.

Ще одна новація полягає в тому, що на розгляд справи в суді за кермування в нетверезому стані відтепер відводиться один рік. Раніше лише три місяці. Відтак через перезавантаженість роботою органів  правосуддя нерідко такі справи закривалися через закінчення терміну притягнення до відповідальності. Нині є достатньо часу, аби довести їх до логічного завершення.

— Після позбавлення права керування транспортними засобами (ТЗ) непоодинокі водії нехтують такими вимогами. Штраф за таке правопорушення складав 510 гривень, зараз він становить – 20400 гривень, — зауважив Руслан Лобатенко. —  Повторне нехтування забороною на кермування протягом року обійдеться вдвічі дорожче — 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ терміном  від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

Оплатне вилучення транспортного засобу —  процедура, за якою за рішенням суду транспортний засіб вилучається у власника, реалізовується на аукціоні, а отримані кошти повертаються господарю автівки.

За керування або передачу керування ТЗ особі, яка немає такого права, не тільки зросли штрафні санкції з 510 до 3400 гривень, а й додалася відповідальність за повторне скоєння правопорушення протягом року. У такому випадку сума стягнення збільшується до 40800 гривень. Тут також передбачено позбавлення права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років і можливе  оплатне вилучення автівки.

Значно дорожче обійдеться й перебування за кермом без паска безпеки. Принцип повторності тут не застосовується. Однак, якщо раніше штраф складав 51 грн, тепер – 510 гривень.

Отже, віднедавна порушення правил дорожнього руху перетворилося на «дороге задоволення». Законотворці сподіваються, що таким чином вплинуть на підвищення рівня безпеки на дорогах. Адже насправді недотримання вимог законодавства в таких випадках може коштувати значно дорожче, ніж суттєве полегшення гаманця. Життя не купиш.

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page