Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Непридатні до служби чоловіки можуть виїхати за кордон: які документи потрібні

Непридатні до служби чоловіки можуть виїхати за кордон: які документи потрібні

Визначити придатність до служби може лише військово-лікарська комісія.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні введено військовий стан, під час якого чоловікам заборонено виїжджати за кордон. Водночас ця заборона не поширюється на деякі категорії громадян. Серед них ті, хто визнаний непридатним до служби.

У статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» виділено таку категорію громадян, а постанова Кабінету Міністрів № 57 надає їм право перетину кордону, повідомляє  Державна прикордонна служба.

Зокрема, не підлягають призову військовозобов’язані, які визнані особами з інвалідністю або (відповідно до висновку військово-лікарської комісії) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У такому разі при проходженні кордону слід пред’явити такі документи:

  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • військовий квиток.

У цих документах перевіряється розділ, у якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на пункт наказу.

Щодо військовозобов’язаних, які стоять на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, то наказ Міністерства оборони України № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України» передбачає перелік хвороб, громадян з якими визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців з можливістю продовження за медичними показаннями.

Існують також окремі накази, які визначають порядок визнання непридатними до служби представників Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України. Вони можуть пред’явити під час перетину кордон довідку від військово-лікарської комісії, де буде вказано непридатність або тимчасову непридатність до служби за станом здоров’я.

Про нас Nadiya Lyahova

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page