Четверг , 18 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Наталинський ліцей поділився результатами опитування учнів про нове меню

Наталинський ліцей поділився результатами опитування учнів про нове меню

Упродовж одного навчального тижня 31 січня – 04 лютого вихованцям  2-4-х класів запропонували оцінити сніданки у шкільній їдальні. Страви були приготовлені згідно з оновленими технологічними картами, що діють із 01 січня 2022 року на підставі реформи харчування в організованих дитячих колективах.

— Резонанс, який викликала ця тема в суспільстві, спонукала нас провести цей експеримент, — розповідає директорка Наталинського ліцею Олена Гаврилова. – Оскільки учні 5-11 класів на цей момент навчалися дистанційно, вирішили опитати молодших школярів. Голосування відбувалося за допомогою пластикових капсул із-під «Кіндер-сюрпризів». Їх розмістили на окремій тарілці на кожному столі, де снідають діти, за кількістю школярів. На виході з їдальні поставили дві ємності із зображеннями «Усміхненої грушки» та «Неусміхненого яблучка». Якщо дитині сподобалася їжа, вона опускала капсулу до «Груші», якщо не сподобалася – до «Яблука». Також усно запитували хлопців і дівчат, що саме для них здалося смачним/несмачним.

Середня вартість сніданків, які пропонували школярам, склала 22, 67 гривень. Після підрахунку голосів прийшли до висновку, що 75 % дітей їжа сподобалася, 22 % — не сподобалася та 2, 4 % утрималися від голосування. До переліку несмачних наїдків потрапили молоко, салат зі свіжого буряку, чай, хліб та деякі види каш.

— Новації у меню стосуються насамперед зменшення рівня цукру, солі та жиру у стравах. Наразі дотримуємося всіх рекомендації, викладених у Постанові Кабміну № 305 від 24.03.2021 р. щодо норм і Порядку організації харчування в закладах освіти, намагаємося не виходити за рамки цінової пропозиції, водночас витримати вимоги щодо збалансованості та калорійності страв, —  говорить Олена Гаврилова. – Розуміємо, що багатьом дітям необхідно звикнути до оновленого раціону. А ми повинні їм у цьому допомогти. Для цього важливо вивчити смаки. Таким чином зможемо виробити оптимальне меню.

Вихованці молодшої школи снідають за державні кошти. Натомість учні 5-11 класів   харчуються коштом батьків. У новому меню головний акцент зроблено на якість продуктів харчування. Тому вартість шкільних обідів дещо зросла. У середньому на день для школярів цієї вікової категорії обід  коштуватиме близько 30 гривень. Після відновлення навчання у звичайному режимі у Наталинському ліцеї налаштовані вивчити смакові уподобання учнів решти класів.

До теми

Поки у Наталинському ліцеї тривало опитування про нове меню, на сторінці закладу освіти у фейсбуці щодня оприлюднювали фотографії страв, які подавали дітям. Зауважимо, що вони мали дуже апетитний вигляд. Принаймні у дорослих виникало бажання їх спробувати.

Фото з архіву  Наталинського ліцею

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page