Пятница , 29 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Що необхідно знати про сказ

Що необхідно знати про сказ

Основні  засоби профілактики та симптоми смертельно небезпечної недуги нагадує районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Сказ – гостре інфекційне захворювання теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі смертельним результатом.

За статистикою, людина найчастіше підхоплює сказ  через укуси хворих тварин або внаслідок попадання їхньої слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування відбувається переважно від диких хижих (вовки, лисиці – 41,4%) чи свійських тварин (коти -21,8%, собаки – 15,3%), а також сільськогосподарських тварин (20,2%). Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1-3 місяці (іноді до року). Перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин). Це робить лікування практично неможливим. Зафіксовано лише три науково підтверджені випадки одужання після появи симптомів.

Щоб уникнути небезпеки, дотримуйтесь наступних правил:

  • охороняйте домашніх тварин від укусів інших тварин;
  • регулярно робіть щеплення проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі сторожовим та мисливським собакам;
  • виводьте собак на прогулянку в намордниках та на повідку.

У випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтеся до ветеринарної служби.

При виявленні трупів диких тварин не знімайте з них шкіру! Терміново повідомте про це державну ветеринарну установу.

Якщо вас вкусила або ослинила підозріла тварина:

  •  негайно повідомте про таку тварину місцеву комунальну службу або підприємство, яке займається виловом безпритульних тварин та діє відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;
  •  промийте мильною водою місце укусу чи ослинення;
  •  обробіть ділянку навколо рани йодом;
  • якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу;
  • ні в якому разі не можна відсмоктувати кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота;
  • за можливістю якнайшвидше зверніться в найближчу медичну установу за допомогою. Постраждалому від укусу тварини проводять повний курс щеплень антирабічною вакциною, яка попереджує захворювання і може врятувати життя. Ослинений одяг забороняється замивати після укусу. Його необхідно обережно зняти, провітрити, висушити на вулиці і випрасувати гарячою праскою або прокип’ятити.

 Пам’ятайте, сказ – хвороба невиліковна, тому уважність та обережність у поводженні з тваринами, особливо дикими та незнайомими, повинні бути головним правилом для кожної людини.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Красноградські медики отримали автівку швидкої медичної допомоги

Сьогодні Красноградському відділенню екстреної (невідкладної) медичної допомоги начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов передав …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page