Пятница , 19 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / У неділю обиратимемо новий склад парламенту

У неділю обиратимемо новий склад парламенту

Хоча на виборчі дільниці ми прийдемо вже за два дні, 21 липня, у людей залишається чимало питань, пов’язаних із організацією волевиявлення. Спробуємо знайти відповіді на ті з них, які найчастіше виникають під час спілкування з читачами.

Де і коли? Усі громадяни, внесені до списків на позачергових виборах до парламенту, мали отримати іменні запрошення, в яких зазначається, на якій дільниці вони зможуть проголосувати за кандидатів у депутати. Зазвичай це ті ж ДВК, які організовувалися й на президентських виборах. Вони будуть відчинені для голосування із 08.00 до 20.00. Якщо ви не отримали запрошення, то все одно зможете взяти участь у виборах. На дільниці слід обов’язково приходити з паспортом.

За партію і її висуванця? Цього разу громадяни отримають два бюлетені. В одному буде перелік партій, які сформували списки кандидатів від своїх політсил. Зміст бюлетеня у багатомандатному виборчому окрузі — однаковий для всіх регіонів. За ним обиратиметься половина парламенту. Інший бюлетень сформований по одномандатних виборчих округах (ОВО). Його розмір залежатиме від кількості кандидатів, висунутих у конкретному окрузі. Дехто вважає, що громадяни мають голосувати за партію й обов’язково — за її висуванця в ОВО. Насправді це не так. Кожен із нас може обирати будь-кого зі списків партій і кандидатів — голоси по багатомандатному й одномандатному округах підраховуються окремо.

Чому в такій послідовності? Також людей цікавить, як визначалися номери, під якими партії і кандидати з’являться у виборчих бюлетенях. Вони висувають різні версії. Та насправді все просто. Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені. Усього на позачергових парламентських виборах у багатомандатному окрузі беруть участь 22 політичні партії. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатних виборчих округах зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена та по батькові зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів у народні депутати.

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page