Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / Красноградському району — бути!

Красноградському району — бути!

Під таким гаслом шостого липня відбулася позачергова сесія Красноградської районної ради за участю широкого кола громадськості.

Як відомо, профільний комітет Верховної Ради днями не підтримав плану Уряду щодо створення семи районів у Харківській області. За його рішенням, на Слобожанщині має бути лише чотири райони. А це значить, що Красноград повинен увійти до новоствореного Лозівського району. Однак таке рішення не влаштовує ані місцеву владу, ані жителів Красноградського краю. Отож райрада підготувала звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Текст зачитав голова районної ради Володимир Птишник. Документ одностайно схвалили 24 присутніх на пленарному засіданні депутати із тридцяти чотирьох за списком. Окрім того, звернення підтримали голови районних рад сусідніх Зачепилівського, Кегичівського та Сахновщинського районів, які приїхали спеціально на сесію. Також є підтримка очільників Старовірівської та Наталинської об’єднаних територіальних громад, міського та сільських голів нашого району. Своєю чергою керівник Красноградської райдержадміністрації Олександр Кайдаш поділяє думку депутатів і людей щодо затвердження семи районів у Харківській області, де Красноградський залишиться центром, навколо якого об’єднаються сусідні територіальні громади.   

Небайдужі красноградці висловили  свою чітку позицію до цієї проблеми. Красноградському району бути, переконані активісти. Перед пленарним засіданням і після нього вони збирали підписи задля того, щоб народні депутати дослухалися до думки людей. Земляки налаштовані рішуче у своєму прагненні відстояти Красноградський район на карті України.     

  

Звернення

Красноградської районної ради Харківської області

до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України

Красноградська районна рада Харківської області як представник інтересів територіальних громад міста, сіл та селищ Красноградського району Харківської області підтримує заходи з децентралізації, які спрямовані на зміцнення місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Разом з тим, ми висловлюємо стурбованість щодо ситуації, яка склалася навколо формування та остаточного затвердження змін у адміністративно-територіальному устрої на субрегіональному рівні, адже на законодавчому рівні органи місцевого самоврядування всіх рівнів, на жаль, фактично відсторонені від процесу їх формування та погодження.

Харківською обласною державною адміністрацією була утворена міжвідомча робоча група, до складу якої увійшли в т. ч. депутати та керівники місцевих рад регіону. Робоча група запропонувала на базі існуючих 27 районів та 7 міст обласного значення утворити 7 нових укрупнених районів (на відміну від 4 районів, запропонованих експертами Центру реформ при Мінрегіоні).

Вищезазначену модель адміністративно-територіального устрою Харківська обласна державна адміністрація листом від 17 квітня 2020 року № 01-47/3220 направила до Кабінету Міністрів України для подальшого затвердження в установленому законом порядку.

Слід наголосити, що Красноградська районна рада Харківської області підтримує запропоновану модель укрупнення до 7 районів, оскільки вона відповідає Методичним рекомендаціям Мінрегіону, європейським стандартам NUTS-3 та збалансована по багатьом критеріям. Так, з 7 укрупнених районів у 5 районах чисельність населення становитиме понад 150 тис. жителів, а лише у 2 районах — на 14-18 тис. менше цього нормативу, що не є критичним. Крім того, витримано головний критерій — доступність до районних центрів, оскільки більше 90% населених пунктів знаходитимуться на відстані до 60 км, а майже 80% — на відстані до 30 км, що є одним із найкращих результатів з-поміж інших областей. Збалансовані також показники за площею, фінансами, кількістю освітніх, медичних та інших соціально-культурних закладів. Крім того, всі адміністративні центри нових районів інфраструктурно готові до розміщення відповідних підрозділів центральних органів виконавчої влади тощо.

Переконані що врахування спільної позиції обласної державної адміністрації, обласної ради, Асоціації органів місцевого самоврядування щодо 7 укрупнених районів дозволить сформувати нові адміністративно-територіальні одиниці субрегіонального рівня, які будуть максимально враховувати демографічні, географічні, економічні, історичні, логістичні, культурні критерії, зростаючу роль субурбанізації та забезпечити системний розвиток нових територіальних утворень.

 

 

Про нас Касьянова Світлана

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page